Gradul de rudenie in Romania

Drumul spre centru

Gradul de rudenie in Romania

Gradul de rudenie este instrumentul juridic prin intermediul caruia se masoara distanta intre rude. Gradul de rudenie se stabileste in mod diferit in functie de linia de rudenie.

La rudenia in linie dreapta, gradul de rudenie se socoteste dupa numarul nasterilor. Astfel, fiul si tatal sunt rude de gradul I iar nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul II. La rudenia in linie colaterala, gradul de rudenie se stabileste dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda. Astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari in gradul al patrulea.

Trebuie remarcat faptul ca pe linie colaterala nu exista rude de gradul I.

In cazul copilului nascut in afara casatoriei acesta este ruda cu mama ce i-a dat nastere si cu rudele ei. In casatorie, rudenia de sange nu exista intre soti, ci apare prin nasterea copiilor, dar poate rezulta si din nasterea copiilor in afara casatoriei.

Rudenia in linie dreapta sau directa poate fi ascendenta (ex. de la fiu spre tata, bunic strabunic, la infinit) sau descendenta (ex. de la bunic spre nepot, de la tata spre fiu).

De asemenea, rudenia in linie ascendenta poate fi paterna, dupa cum punctul de plecare spre stabilirea corecta a rudeniei dintre doua sau mai multe persoane este mama sau tata.

Fratii si surorile care au parinti comuni sunt frati buni iar cand parintii acestora sunt vitregi, intalnim:

  • frati si surori cu tata comun, care se numesc frati consangeni sau consangvini;
  • frati si surori care au mama comuna si tati diferiti (vitregi) si se numesc uterini sau materni.

Prin casatorie ia nastere rudenia de sange dar si rudenia prin alianta sau afinitate si este creata ca urmare a legaturii dintre sot si rudeniile celuilalt sot.

Ca efect al casatoriei incheiate in conditiile legii, sotul devine ruda prin alianta sau afinitate cu rudele sotiei si invers. Aceasta rudenie artificiala nu da nastere, de regula, la efecte juridice, in primul rand, sotii intre ei nu sunt considerati de lege ca fiind rude, intre acestia se stabilesc relatii de afectiune si conjugale. Rudele prin alianta sau afinitate sunt acele persoane care apartin familiilor diferite si a caror membri s-au casatorit intre ei. Vom spune ca unul dintre soti este ruda afina cu rudele celuilalt sot in conditiile in care celalalt sot este ruda de sange cu persoana respectiva.

Corespunzator acestei situatii si rudenia prin alianta sau afinitate este de doua feluri:

  • in linie dreapta, daca celalalt sot este ruda de sange in aceasta linie cu aceasta persoana;
  • in linie colaterala, daca sotul celalalt este ruda de acest fel cu o anumita persoana cu care un sot prin casatoria sa, se inrudeste.

Astfel, ca efect al rudeniei prin alianta dintre sot si parintii sotiei acesta le devine ginere, adica fiu prin alianta.

Prin intermediul casatoriei si ca efect al ei, se creeaza o legatura intre unul dintre soti si copiii celuilalt sot, rezultati dintr-o casatorie anterioara sau din afara casatoriei acestuia. Ei vor fi, dupa caz, fii sau fiice vitrege fata de sotia tatalui sau sotul mamei lor, in raporturile dintre ei, sub aspectul afectiunii lor, a drepturilor si obligatiilor legale.

Intinderea rudeniei

In general, relatiile de rudenie sunt relevante doar in masura in care determina efecte in plan juridic. De exemplu, casatoria intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv este oprita. De asemenea, nu pot fi ascultati, ca martori, intr-un proces rudele pana la gradul al treilea inclusiv sau, in caz de divort, copiii pot fi incredintati unor rude, nespecificandu-se gradul de rudenie al acestora.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou