Gesturi dezinteresate

Drumul spre centru

Gesturi dezinteresate

Atunci cand adresam cuiva un gest de bunavointa, intr-un fel sau altul, ne gandim la el ca la o investitie. “Do ut des – da-mi ca sa-ti dau, ziceau vechii romani, impregnand cultura vestica cu acest dicton sute de ani la rand. De ce sa nu recunoastem?

Un simplu “multumesc”, un zambet sau ceva mult mai concret – cu totii asteptam o reactie care sa ne demonstreze ca gestul nostru a fost primit cum se cuvine.

Dupa toate aparentele, nu exista gesturi dezinteresate. Relatiile intre oameni sunt definite din punct de vedere psihosocial drept tranzactii in cadrul carora se schimba ceva. Nu doar servicii, favoruri, lucruri concrete, ci si recompense impalpabile, precum trairi si sentimente. Scepticii spun ca nici macar voluntariatul pentru cauze nobile, donatiile, activitatile filantropice nu sunt motivate doar de altruism. La nivel social, politicieni, vedete, oameni de afaceri mai mici sau mai mari se implica in sustinerea unor cauze care le sporesc capitalul de imagine si o data cu acesta, increderea publicului in ei. Mai putin talentati, insa, unii se dau usor de gol si ii fac pe oameni sa puna la indoiala si faptele celor cu adevarat interesati de cauzele respective.

Mergand pe acest fir logic, multi sustin ca nici altruismul nu ar exista cu adevarat. La nivel strict personal, din aparentul dezinteres decurg mai multe beneficii. Ajutand o persoana pe care o admiram, sau una de care ne temem, fie intram in gratiile celei dintai, fie evitam o pedeapsa. Faptul ca ajuti pe cineva pentru ca asa doresti, iti da in schimb sentimente pozitive, te face sa te simti bine, iti creste valoarea personala si stima de sine… deci tot noi iesim in castig. Si cui nu-i convine o constiinta impacata in schimbul maruntisului din buzunar oferit in treacat unui om oarecare?

Psihologii confirma: oricat de mici ar fi gesturile dezinteresate, ele functioneaza ca amplificatoare ale energiei pozitive cu care te rasplatesc cei carora le adresezi. Poti fi  gesturi mici – cumparaturi pentru un vecin bolnav, sau activitati ambitioase – sa lucrezi cu tineri dezavantajati, sa faci voluntariat etc. Azi ceva, maine inca ceva, facandu-te util celorlalti fara sa astepti o gratificare, poti construi o atitudine pozitiva. Aceasta intareste stima de sine si combate stresul. Atunci cand mintea este in forma, starea se rasfrange si la nivel fizic. In functie de nivelul la care il practici, altruismul te ajuta sa conferi un sens superior existentei tale. Traind dupa principiul ca nu toate lucrurile trebuie sa fie in interesul propriu, ajungi sa dai si celorlalti un exemplu convingator.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou