Generatia messenger

Drumul spre centru

Generatia messenger

Un click si gata – mesajul tau a plecat in alt colt al tarii. De pe un alt continent, prietenii te vad, te aud, iti trimit poze, muzica si cate altele. Ar fi absurd sa nu recunoastem existenta avantajelor in folosirea unui mijloc de comunicare precum mesageria instant (IM-ul).

Incurajand ideea de economie si rapiditate maxima, se nasc totusi cateva dezavantaje semnificative.

In lupta cu timpul, tehnologia ne imbie sa lasam la o parte conversatiile in care stai fata in fata cu persoana. “Pe vremea mea”… nu puteai sa fii offline/online, dupa pofta inimii, nu puteai trimite mass-uri la cateva zeci de persoane simultan, informandu-le ca esti ocupat, ca faci dus sau esti plictisit. Complezenta nu a disparut, doar s-a mutat pe mess, obligandu-te sa vorbesti si cu cine nu ai vrea, caci poti fi prins usor cand te ascunzi.

Tinerii care vor sa socializeze azi au liste de mess asa cum altadata fetele aveau carnete de bal. Bineinteles, timpurile se schimba si, o data cu ele, modalitatile de comunicare. Incercand sa fim rapizi si concisi, renuntam usor-usor la interactiunea umana si la comunicari mai profunde, in care limbajul non-verbal isi joaca si el rolul sau.

Liste interminabile, oameni redusi la simboluri. Emoticon-urile tin cat de cat locul expresiilor faciale, de ce nu? Cu un avatar si un status potrivit poti sa iesi in lume linistit, poti fi oricine. O persoana virtuala te inlocuieste, putin cate putin.

In ce priveste limbajul scris, conversatiile pe messenger se transforma in adevarate recitaluri ale ignorantei, scuze puerile de a lasa gramatica sa mucegaiasca prin manuale. Obiceiurile proaste prolifereaza repede, asadar le intalnim si in sms-uri si chiar in vorbirea obisnuita.

In dezvoltarea personalitatzii umane, comunicarea joaca un rol esentzial, ma jur. O educatzie continua nu este asigurata doar de mediul formal ci si de cei din jur, cei semnificativi, precum prietenii si persoanele din aceashi generatzie, in general. Vorbirea se skimba in functie de moda care e cu atat mai populara cu cat e mai… economicoasa. Ce nu intzelegetzi?

Conformist, te simti aproape obligat sa scrii ca si ceilalti, prescurtat, codificat, inteligibil in universul “mess”-ului.  Ce limba ajungi sa vorbesti dupa ce ai exersat cateva ore pe zi tot felul de prescurtari duse la paroxism? Omg, k, brb,wtf, ms frumos de intrebare!

Si ne mai miram ce stramb vorbesc tinerii? Pai daca nu stie s-o apuce pe calea cea dreapta…

In lupta cu cratimele, fanii IM-ului adesea ies infranti, asa ca nici macar nu se mai obosesc. Reguli gramaticale – ce sunt alea? Lupta profesorilor de limba romana pare sortita esecului… tineri in toata deplinatatea facultatilor mintale maculeaza ingenuu filele lui “mult e dulce si frumoasa…”. Ca sa-i scoata pe tineri din tenebrele nestiintei, profesorii de gherila ar putea da lectii direct pe mess, scriind corect gramatical.

Deshteapta-te romane shi da dovezi la lume k poti sa scrii corect, da-i internetului ce-i al internetului si limbii romane ce ii apartine. Nu ajuta la conturarea unei generatii uniformizate, inculte si ignorante, pe care nepotii tai o vor numi “generatia messenger”.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou