Cunoasterea de sine

Drumul spre centru

Cunoasterea de sine

Adevarul este in noi, calea vietii este auto-descoperirea, spun culturile orientale si occidentale. In diverse epoci s-a tot vorbit despre cunoasterea de sine si inca ar mai fi multe de spus. Subiectul pare greu de epuizat, intrucat atinge chiar punctele esentiale ale fiintei.

“Cine sunt?” este una dintre marile intrebari ale existentei, care – chiar daca nu primeste prea des un raspuns clar si definitiv, ne ajuta sa (ne) cautam. Cine sunt si ce caut – se dezvaluie treptat celui care isi pune intrebarea constant, pe masura ce trece timpul si o data cu el, amanuntele inutile. Urmatoarele randuri sunt insuflate de dorinta de a mai limpezi putin apele.

De ce ar trebui sa ne cunoastem in primul rand pe noi?

Pentru ca si cunoasterea Celuilalt si a lumii incepe tot cu cunoasterea de sine. Desi indivizi, suntem interconectati cu altii ca si noi, parte dintr-o retea vasta  pe care o numim lume. Lumea exterioara, concreta este o reflectie a universului nostru interior. Ce se petrece inlauntrul nostru se proiecteaza in exterior (de aceea "frumusetea este in ochii privitorului"): daca in sufletul nostru e liniste, lumea de afara este minunata, daca suntem tulburati, agitati, dezorientati- asa arata si lumea din jur.

Lumea alcatuita din Ceilalti este o oglinda imensa, ce ne returneaza propria imagine. “Daca esti iubitor, prietenos, saritor – lumea va fi iubitoare, prietenoasa si saritoare cu tine. Lumea este ce esti tu (Thomas Dreier). In functie de caracterul nostru, proiectam trasaturi pozitive sau negative asupra celor cu care interactionam.

Asadar, din punct de vedere psihic si moral, cunoasterea de sine este primul pas in cunoasterea lumii in general.

Cum am putem exersa cunoasterea de sine?

 feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou