Cui i-e frica de fericire?

Drumul spre centru

Cui i-e frica de fericire?

Fericirea este o stare umana fireasca la inceputul vietii (priveste orice copil si ai sa te convingi). Restul se invata prin educatie, prin exemplu, prin modele. Si nici societatea nu este prea incurajatoare – de ce ar fi interesata sa incurajeze indivizii sa creasca si sa se dezvolte fericiti?

Intre independenta, responsabilitate personala si fericire exista o legatura care trebuie respectata.

Din diverse motive, un numar mare de forte din societatea noastra se impotrivesc responsabilitatii individuale. De foarte timpuriu, prin diverse canale, se inoculeaza un mesaj ascuns care linisteste individul in orice situatie: “viata este grea, asta nu e vina ta”. Pana la urma, daca te gandesti, nimic nu e din vina ta…Majoritatea persoanelor considera ca e mai usor si mai confortabil sa dai pe vina pe altcineva sau altceva. Poti gasi intotdeauna alte persoane, situatii, evenimente externe etc, pe care sa le acuzi, decat sa iti asumi esecurile personale. Ideea ca nefericirea ti-o cauzezi tu insuti este – evident, mai greu de recunoscut.

Si cum sa nu fie, cand cultura populara chiar te invata ca nu esti raspunzator pentru sentimentele tale. „Scoala vietii” iti preda lectii si procedee variate pentru a te ajuta sa eviti un adevar simplu: daca vrei, iti poti controla emotiile.

“Cum este posibil una ca asta? Nu eu sunt de vina pentru ceea ce simt!”

Mai gandeste-te o data! Contrar credintelor populare, nu cu inima simtim, ci cu creierul. Inima te tine in viata, dar creierul tau este „inima” vietii psihice, a realitatii pe care intern ti-o construiesti.  Daca indepartezi creierul din organismul uman, capacitatea de a simti dispare. Sentimentul se naste ca reactie la un gand, iar gandurile pretindem cu totii ca ne apartin, nu-i asa?

Asadar, daca sentimentele noastre decurg din gandurile pe care tot noi le gandim, inseamna ca prin controlul gandurilor poti influenta sentimentele. Nu este greu deloc.

Mai greu este sa renunti la linistea ca poti da vina in orice moment pe altii si sa accepti ca esti responsabil de ceea ce simti!

De cele mai multe ori preferam beneficiile care decurg din alegerea de a invinovati (soarta, familia, societatea, guvernul sau  horoscopul). E adevarat, si suferintele au beneficiile lor, dar le-ai comparat vreodata cu cele produse de sentimentele pozitive?

Suntem atat de obisnuiti cu nefericirea cotidiana, incat uneori ne poate fi frica sa o dam in schimbul unei normale fericiri. De cate ori ai tendinta sa te autocompatimesti, alegi sa te simti nefericit. In timp ce dai vina pe altii pentru sentimentele tale, alegi sa fii nefericit. Asadar, intreaba-te daca merita sa alegi nefericirea, deprimarea, jignirea…

De ce ar trebui sa iti plasezi nefericirea in carca altora? De ce n-ai avea curajul sa te declari responsabil de ceea ce simti, atat pentru cele bune cat si pentru cele rele? Si in plus, cine vrei sa gandeasca in locul tau? Gandurile tale devin sentimentele tale.

In ciuda eforturilor societatii de a te convinge de contrariu, trebuie sa ai incredere in propria capacitate de a simti exact ce alegi sa simti. Atunci cand iesi din lesa si esti propriul stapan, ai mult mai multe sanse sa eviti alegerile autodistructive si sa te bucuri de reactii benefice la propriile emotii.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou