Aveti cuvantul

Drumul spre centru

Aveti cuvantul

Cuvintele tin mai degraba de latura intelectuala, rationala a fiintei noastre, desi sunt uneori puternic incarcate emotional. Asta o stim cu totii. Daca nu suntem atenti, putem rani cu ele ca si cu armele sau ne putem dezechilibra, folosindu-le necugetat.

Ar putea parea mai indicat sa te feresti de cuvinte, insa ma tem ca nu este posibil. Limbajul articulat ramane inca o alegere la indemana pentru exprimarea fiintei umane. Dar daca tot il folosim, exista cateva recomandari simple care pot schimba un dezavantaj intr-un beneficiu.

Despre puterea lui “NU” si rolul negatiilor s-au spus deja multe.  Cand il folosesti pe “NU” in fata pretentiilor nejustificate ale altora de la tine, atunci ti se dovedeste prieten. Iti atrage respect si atitudinea potrivita. Dar daca il aplici pe tine insati, se intoarce impotriva ta. Fereste-te sa il folosesti, de exemplu, in stabilirea unui obiectiv.

Daca vrei cu adevarat sa il atingi, formularea obiectivului este un prim pas extrem de important. Asta presupune ca “NU” si-a luat concediu din propozitia ta. Un obiectiv bine formulat evita negarea. Vrei sa te lasi de fumat? Atunci vei formula “In urmatoarele x saptamani voi folosi metoda x pentru  scapa de nevoia de a duce tigara la gura”. Ce se intampla de fapt, cand formulam un obiectiv gen “Nu voi mai fuma zilele urmatoare”?  In partea inconstienta a psihicului nostru, unde nu este loc decat pentru imagini si trairile asociate cu ele, cuvantul “NU” se dovedeste egal cu zero. Obisnuit sa activeze imagini si indiferent la cuvinte, inconstientul va traduce propozitia ta astfel: “Voi mai fuma zilele urmatoare”. Asta ca sa nu-ti mai fie cu mirare de ce majoritatea obiectivelor formulate negativ esueaza exact in actiunea pe care ti-ai propus sa nu o mai faci.

In afara de falsul prieten “NU”, mai sunt intalnite situatii in care formularile verbale si-au pierdut puterea, desi ar putea fi extrem de folositoare. In vorbirea de zi cu zi, intrebuintam aceleasi formule atat de des incat intelesul lor s-a uzat. Ce este de facut? Sa le completam sensul rational cu o nuanta emotionala. Nu toata lumea care te intreaba ce mai faci sau cum te simti e cu adevarat interesata de starea ta, dar oricum le vei raspunde, din obisnuita, “Bine” sau “Sunt ok”. Aici poti exersa puterea cuvantului asupra psihicului, stiut fiind ca gandurile atrag sentimentele, iar cuvantul este doar un vehicul al gandului tau.

In loc de o formula politicos-indiferenta, ai putea alege sa introduci putina emotie in formulare si putin mai mult interes. De ce? Pentru ca, aproape de fiecare data, cat semeni, atat culegi. La intrebarile potrivite primesti raspunsuri pe masura. Exprimari banale, aceste expresii, dar care au puterea sa revigoreze psihic relatiile dintre oameni.

De ce atata interes pentru cuvinte, din moment ce ele par sa fie doar niste instrumente saracacioase, bune doar pentru relatii de suprafata? Iata cum se exprima Ghandi: “Imi pastrez cuvintele pozitive. Cuvintele devin comportamentele mele. Imi pastrez comportamentele pozitive. Comportamentele devin obisnuintele mele. Imi pastrez obisnuintele pozitive. Obisnuintele devin valorile mele. Imi pastrez valorile pozitive. Valorile devin destinul meu”.

Nu ar mai fi multe de adaugat dupa astfel de cuvinte. Doar o recomandare: cand cineva te saluta, ia in serios  partea pozitiva din “Buna ziua!”- capteaza-i energia si fa-o sa fie cu adevarat buna.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou