Asculta-ti aproapele

Drumul spre centru

Asculta-ti aproapele

Din frageda copilarie ni se spune sa fim ascultatori, sa ascultam de unul sau de altul, dar nu se pune accent pe ascultarea activa. Adultul ajunge sa confrunte numeroase situatii cotidiene in care practica unei autentice ascultari i-ar fi de folos.

Mai presus de tiparele educationale de la parinti- pe care oricum le incalcam inconstient in calitate de adulti, putem alege sa constientizam ce lectie ne da natura despre tacere. “Natura ne-a inzestrat cu o limba si cu doua urechi, ca sa putem auzi dublu decat vorbim” (Epictet).

Se prea poate ca de multe ori sa vorbim inainte de a gandi sau sa nu ascultam suficient de mult. In afara de senzatia de bine pe care i-o facilitam interlocutorului, uneori se poate intampla sa auzim anumite informatii care sa fie si in beneficiul propriu. In plus, s-a observat ca una dintre calitatile liderilor este chiar abilitatea de a-i asculta pe ceilalti. Un exercitiu simplu care poate fi practicat oricand- si fara a fi lider, este sa analizezi intai situatiile din care ai putea invata ceva,  ascultand in loc sa vorbesti imediat.

Cand un prieten sau o cunostinta vine in fata ta pentru a-ti impartasi ceva, merita macar sa incerci sa asculti. O ascultare activa presupune sa rezisti tentatiei de a-ti da imediat cu parerea (nu conteaza mereu ce simti tu, mai ales cand nu ti se intampla tie) si sa ii dai persoanei respective sansa sa se exprime. De asemenea, mai implica si un grad de participare non-verbala la conversatie. Cel care iti vorbeste stie ca esti acolo, daca privirea ti-e indreptata spre el si ochii tai ii urmaresc miscarile. Sa dai din cand in cand din cap – aprobator sau nu, sa folosesti o interjectie sau cate un “aha”, “mda” etc pot de asemenea sa contribuie la sentimentul celuilalt ca este cu adevarat ascultat.

Iar daca ti se cere sfatul, nu inseamna ca trebuie sa te pui pe tine in papucii acelei persoane, ca si cum ai fi tu in situatia ei, ci sa gasesti raspunsuri cat mai concise si obiective la ceea ce ti s-a spus pana acum. Este dovada imbatabila a unei ascultari active.

Nu ti s-a intamplat si tie sa ai ceva de spus- ceva important la momentul respectiv, iar persoana careia alegeai sa ii incredintezi "povara", se grabea sa iti serveasca doua-trei vorbe standard si o bataie pe umar, chiar mai inainte ca tu sa-ti termini propozitia?

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou