Aniversarile mele

Drumul spre centru

Aniversarile mele

Pe nesimtite… “a mai trecut un an”… si te trezesti ca a sosit iar ziua de nastere. Pentru unii dintre noi- eveniment sarbatorit cu surle si trambite, cu multe cadouri si veselie, iar pentru altii – motiv de depresie. Ce povesti ascunde ziua care marcheaza nasterea fiecaruia dintre noi?

Dincolo de semnificatiile personale pentru noi si pentru familia noastra, aniversarea poate capata si alte conotatii, in functie de viziunea oferita. Daca intreba specialisti din domeniul astrologiei, ziua si momentul in care ai venit pe lume sunt extrem de importante, deoarece se crede ca drumul fiintei umane poate fi descifrat urmand cursul anumitor astre.

Din curtea religiei perspectiva arata altfel. Lipsa dovezilor consistente ii indreptateste pe istorici sa creada ca-atat in iudaism cat si in crestinismul timpuriu, nu se sarbatorea ziua de nastere. Consumul excesiv de alcool in cinstea sarbatoritilor nu era privit cu ochi buni de catre parintii religiei.

In practica zilelor moderne, sarbatorirea datei de nastere este mai degraba un eveniment cu nuanta sociala, o practica uzuala din cultura multor popoare. O zi de nastere clasica se sarbatoreste de obicei prin reuniuni cu cei dragi si este asociata cu primirea de cadouri, urarile de bine si nelipsita prajitura rotunda cu lumanari-tortul aniversar.

Surpriza insa, radacinile acestei practici se regasesc in ritualurile magice. Banalele felicitari si urari de bine erau la origine formule si incantatii magice, frecvent folosite de vrajitori impotriva fortelor malefice. Se credea ca persoana este mai receptiva la descantece in ziua aniversarii, deoarece spiritele sale ocrotitoare sunt in apropiere. De asemenea, se recomanda memorarea viselor visate in ajun, pe post de predictii ale viitorului. Si – daca formulele incarcate cu energie pozitiva erau binevenite, dusmanii erau de ocolit in aceasta zi, tocmai pentru a evita “murdarirea” campului energetic. Pe langa “Aniversare fericita” i se mai ura sarbatoritului “multe alte zile fericite”.

Cadourile primite se pare ca au o reminiscenta in practica pagana de a aduce ofrande zeilor – sarbatoriti si acestia intr-o anume zi a anului. Lucrurile daruite acestora aveau rolul de a atrage bunavointa asupra celor care le ofereau.

Originea tortului ornat cu lumanari isi are originea tot in veneratia idolilor pagani, anticii crezand ca focul lumanarilor are proprietati magice. Acestea erau oferite impreuna cu ofrandele, pentru ca ajutau dorintele sa ajunga la urechea zeilor. De atunci se pastreaza si obiceiul de a-ti pune in gand o dorinta si apoi sa sufli in lumanarile din tort. Forma traditional a tortului aniversar este inspirata de la grecii antici, care o sarbatoreau pe Artemis – al carei simbol este luna, cu prajituri rotunde, ornate cu lumanari aprinse.

Asadar, din perspectiva istoric-religioasa, sarbatorirea zilei de nastere are o conotatie mai degraba pagana. In afara de semnificatia culturala, se mai impune si una individuala, care poate sa difere de la persoana la persoana. In general insa, ne bucuram cu totii sa avem oficial o zi in care suntem personajul zilei. Mai multe ne sunt permise decat de obicei, iar cei din jur ne coplesesc in mod firesc cu atentii. Atentia se indreapta asupra ta, fara sa fie nevoie sa faci ceva deosebit. Este, pur si simplu, ziua ta.

Din punct de vedere psihologic, simpla formula “azi este ziua mea” poate functiona ca o mantra, intarind increderea in sine si stimuland motivatia. In frenezia pe care ti-o poate aduce sentimentul sarbatoririi, poti face lucruri la care pana atunci ai visat, de la cumpararea unei perechi noi de pantofi la o excursie intr-un loc de basm.

Insa anul are mult mai multe zile si o singura aniversare (doua, daca ai noroc si de o onomastica). De ce sa asteptam o singura zi in care sa ne bucuram, aruncand pe apa sambetei restul de 364 sau 365 de zile perfect folosibile? Asa a gandit si Lewis Caroll cand a inventat neologismul (intraductibil) Unbirthday, cu sensul de “orice alta zi a anului in care nu se sarbatoreste aniversarea”.  Ideea de a sarbatori cat mai multe cu putinta din celelalte 364 de zile ale anului este atragatoare si perfect realizabila. Fara sa fim dependenti de energia pozitiva emanata de cei din jur, de urari sau de "ofrande", pur si simplu folosind cu incredere formula “azi este ziua mea”, de ce nu?

De ce nu am incepe sa sarbatorim aniversarile noastre cotidiene chiar de acum? Avem multe de bifat.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou