A crede sau a nu crede

Drumul spre centru

A crede sau a nu crede

Credinta nu se confunda cu religia la fel cum spiritul nu este totuna cu psihicul. In ziua de azi cu totii credem in ceva, chiar si cei care inteleg termenul in sens religios si se declara cu strasnicie atei.

Omul modern crede ca poate sa se lipseasca si de spiritualitate, sa fie cel mult moral pentru a atinge chintesenta umanitatii. In acelasi timp, poate sa creada in drepturile omului, in Marele spirit universal, in bunatate- fara sa simta nevoia sa mearga la vreo biserica sau sa se supuna vreunui dumnezeu cu care nu se intelege in privinta libertatii sale.

Sunt multi care au gasit deja adevarul si totusi nu il vad. La prima vedere, religia pare sa ofere doar povesti cu morala, plictisitoare, fara aplicatie practica pentru viata noastra.Unii respecta ritualurile fara sa creada cu adevarat, altora le e frica de pedeapsa divina, altii cer dovezi si se supara ca nu le ies in cale facatori de minuni.

„Cand insa este vorba de cele necesare pentru suflet, ne apar in cale mii de piedici. Nu avem timp sa mergem la biserica si nici macar sa ne aplecam ochii asupra unei pagini din Cartea Sfanta. Nu avem bani ca sa ajutam pe saracii care au nevoie de sprijinul nostru si nu avem nici energie, nici vointa pentru a ne impotrivi ispitelor si patimilor care ne asalteaza”, spunea parintele Sofian de la Antim.

De asemenea, prezentele duhovnicesti dintre noi nu stau in lumina reflectoarelor si nu tin prima pagina a ziarelor de scandal, ci asteapta sufletele noastre insetate de cunoastere.

Mai sunt cei ce se mandresc cu credintele lor nereligioase- potentialul de fiinta superioara, materia cenusie a creierului drept substanta suprema din univers, prin care se poate intelege totul si chiar se poate lua in stapanire totul. Acestora le este prea greu sa recunoasca momentele tensionate cand  stiinta se poticneste definitiv. Pentru ca nu suporta superstitiile si credintele babesti, fug de manipularea religiei  si se declara adepti ai cunoasterii.  Pentru ei, sufletul ramane inca o mare taina, caci  „A sti la scara umana, poate fi folositor – dar in nici un caz mantuitor” (P. Tutea)

Prin diversele credinte pe care le imbratisam speram sa deschidem poarta spre libertate. Este de acord si filosoful Petre Tutea: “Libertatea omului e partea divina din el”. Modernitatea promoveaza liberul arbitru, dar nu ii intelege importanta spirituala. Din diversele credinte ce ne seduc sufletul cu promisiuni, putem oare deosebi care este capabila sa elibereze fiinta?

Nu este de mirare cata energie cheltuim pentru slabiciunile in care credem? Cat de tare ne conving lucrurile trecatoare, religiile inventate si/sau modificate de altii, increderea cu care ii urmam pe diversi lideri, oameni carismatici care nu vor de la noi decat supunere si adoratie?

Taiati lanturile amagirii: cercetati-va sufletul pentru a vedea in ce credeti cu adevarat. Nu pierdeti timpul cu intrebari retorice si pseudo-dileme: ganditi-va ce doriti sa va astepte la capatul acestei existente.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou