A crede sau a nu crede

Drumul spre centru

A crede sau a nu crede

Credinta nu se confunda cu religia la fel cum spiritul nu este totuna cu psihicul. In ziua de azi cu totii credem in ceva, chiar si cei care inteleg termenul in sens religios si se declara cu strasnicie atei.

In intelect sau dimpotriva, in simtire, in stiinta sau in misticism, in nimic din toate astea sau poate doar in fortele proprii, cel putin o credinta are fiecare. Dar mai conteaza si ce credinta alege si cum o marturiseste, fata de sine si de ceilalti.

Fiecare dupa pregatirea si puterea sa launtrica, cautam sensul existentei: in lucruri materiale sau in dimensiuni spirituale. Indiferent  ce alegi, credinta respectiva iti modeleaza nu doar caracterul si comportamentul vizibil, ci sufletul. Iti decide viata.

Daca spiritul a supravietuit atata timp chinurilor si prigoanei, mai greu ii este in fata minciunilor seducatoare ale timpului prezent. Dupa decenii intregi de experimente, dintre care amintim spalarile de constiinta ale regimurilor totalitare sau promisiunile pompoase ale sectelor, sufletul pare sa se piarda prin gramezile de griji inoculate artificial si rezolvate temporar tot de catre cei care le creeaza.

Totusi, asta nu inseamna ca s-a pierdut capacitatea de a mai crede, ci ca sunt mai usor de acceptat credintele atunci cand nu sunt prezentate drept credinte. Oamenilor li se face frica de religie si mai ales sa accepte ca sufletul este prioritar trupului. Tinand cont ca trebuie sa contrazici opinia publica si sa rastorni valorile lumii actuale, aceasta nu este o credinta comoda. In epoca libertatii si tolerantei, cati mai suntem dispusi sa ne pierdem viata cu niste fleacuri demodate?

Sunt spiritual, dar nu religios- iata o afirmatie copiata direct de pe Hi5, unde poti completa un profil inclusiv cu informatii de acest gen. Ce vrea sa insemne?  Ca nu credem in nicio religie, dar credem in vraji, magie, reincarnare, horoscop, profetii si vindecari miraculoase prin energii manipulate de diversi oameni, spiritism si alte fenomene asemanatoare.

Mai inseamna alegerea unei credinte preferate- alta decat cea in care am fost botezati la nastere-  si cel mai adesea, din catalogul de oferte exotice. Din pacate, practicarea unei credinte de import, inceputa poate din curiozitate- se dovedeste  o amagire ca multe altele. Sufletul modern, caruia informatia si interactiunea cu alte popoare ii este extraordinar de accesibila,  rezoneaza usor la moda religioasa a vedetelor- precum New Age, Kabbala, scientologie etc si practica unor deprinderi orientale, precum yoga. In prezent, nu esti trendy daca nu ai auzit de budism sau nu ai cochetat macar putin cu taoismul.

Acum, ca suntem liberi sa credem in ce dorim, alegem sa credem in ce e modern.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou