5 pasi pentru a ignora sfatul cuiva fara sa-i ranesti sentimentele

Drumul spre centru

5 pasi pentru a ignora sfatul cuiva fara sa-i ranesti sentimentele

Ne place mai mult sa dam sfaturi decat sa primim, nu-i asa? Primim sfaturi binevoitoare, ni se fac reprosuri…Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii se enerveaza asa de tare cand nu le iei in considerare sfatul?

Sfatul este, prin definitie, ceva care se ofera. Este doar o sugestie. Si totusi, daca nu raspunzi in mod “corespunzator”, persoana care iti da sfatul se poate simti ofensata. Dr. David J. Lieberman ofera cateva solutii psihologice referitoare la acest subiect.

1. Arata apreciere fata de sugestia primita

Multumeste acelei persoane pentru sugestie si spune-i ca te vei gandi la aceasta. Chiar daca nu esti de acord cu sfatul primit si consideri ca e o idee proasta sa procedezi asa, ofera-i acelei persoane demnitatea de a simti ca te vei gandi la propunerea sa. Te-ar putea surprinde chiar sa constati, in final, ca avea dreptate.

2. Ofera doua motive pentru care esti de acord cu ce ti se propune si unul pentru care nu esti de acord

Dupa o zi sau doua ofera-i persoanei respective doua motive pentru care consideri ca are dreptate si apoi unul pentru care consideri ca ideea ei nu este intru totul potrivita. Tine minte, acea persoana nu are nimic de castigat din asta, astfel ca iti ofera sfatul spre binele tau – pe ea o face sa se simta bine doar faptul ca va contribui la ceva anume – si se va supara doar atunci cand va simti ca nu ai suficienta incredere in judecata sa. Aceasta faza elimina complet sentimentul ca tu o respingi.

3. Multumeste-i ca te-a pus pe ganduri

Spune-i ca deja ai decis sa mai faci o schimbare, iar sugestia ei initiala este ceea ce te-a pus pe ganduri, ceea ce ti-a dat o idee noua. Acum, acea persoana va simti ca face parte din procesul de luare a deciziei si nu se va mai supara ca ideea ei initiala nu a fost luata in considerare.

4. Cere-i opinia si in alta problema

Pentru a intari strategia, continua prin a-i cere respectivei persoane parerea in legatura cu o alta problema – care are sau nu legatura cu situatia initiala. Daca este posibil, alege ceva ce ai putea face usor sa faci sau sa nu faci in functie de raspunsul primit. Acest comportament concretizeaza, in mintea acelei persoane, faptul ca tu o respecti si ca in sfatul sau a fost vorba doar de o anumita idee cu care nu ai fost de acord.

5. Lasa sa se inteleaga ca si altii ti-au sugerat acelasi lucru

Daca ti se pare o sugestie la care nici macar nu vrei sa te gandesti si nici nu vrei sa dai impresia ca acest lucru ar fi posibil vreodata, atunci spune urmatorul lucru:”stii ca esti a treia persoana care mi-a spus asta in ultimele cateva saptamani? Te ascult, dar chiar nu-mi pare de imediata actualitate”. Lasand-o sa inteleaga ca si altii ti-au sugerat acelasi lucru, acea persoana va simti mai putin pregnanta respingerea ideii sale, pentru ca, de fapt ideea nu a fost a ei – si altii au spus acelasi lucru si tu nu i-ai luat in considerare nici pe ei.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou