4 lucruri prevazute de Codul Civil impotriva escrocilor sentimentali

Drumul spre centru

4 lucruri prevazute de Codul Civil impotriva escrocilor sentimentali

Iti spun vorbe dulci si stiu cum sa te faca sa te indragostesti de ei. Apoi, cand ti-e lumea mai draga, barbatul iubit dispare lasand in spate un suflet ranit si, deseori, un portofel sau un cont bancar gol. Nume de cod: Escroc sentimental! Prevederile Codului Civil, in ceea ce priveste familia, sunt cu mult mai atente la aceste categorii de persoane.

1. Ruperea logodnei poate sa aduca fericirea materiala

Sa incepem cu logodna… fericitul moment care precede o casatorie, eveniment ce ia noi conotatii de ordin legal, de aceasta data. Chiar daca nu are un statut legiferat, asta nu inseamna ca repercusiunile in caz de rupere a logodnei nu capata iz juridic, mai ales cand sunt implicate costuri si emotii de ordin financiar-bancar. Astfel, partenerul de logodna, parasit inainte de marea casatorie, poate cere despagubiri, asta daca poate face dovada investitiei in evenimentul logodnei si nuntii. Toate aceste daune pot fi reclamate in decurs de un an de la nefericita rupere, in caz contrar fostul partener neputand fi tras la raspundere.

2. Despartire mai usoara… intr-o luna

Chiar si despartirea oficiala se poate realiza la foc automat, pe cale administrativa, fiind posibil, gratie noilor reglementari, sa se produca in fata aceluiasi ofiter de stare civila care a oficiat casatoria, dar si la notar sau la tribunal. Astfel, dupa ragazul de rigoare acordat impacarii (fix 30 de zile) poti sa te declari un om liber, fara obligatii de mariaj.

3. Prin custodia comuna, copilul poate sta cu tata exact cat sta si cu mama

Divortul atrage de la sine si problema custodiei minorului, care pana mai ieri era acordata doar unuia dintre parinti. Acest lucru se schimba odata cu lansarea noului cod, fiind introdusa custodia comuna, copilul avand dreptul de a-si petrece timp egal cu mama si cu tata. Este promovata, in acelasi timp, si o expresie cu deosebita greutate in practica, si anume “Protejarea interesului superior al copilului”, care devine protagonistul modificarilor in textul legii.

Minorul primeste o serie de drepturi, este tratat practic ca un om mare, cu discernamant, a carui parere conteaza cu adevarat pentru instantele judecatoresti si cantaresc deosebit de mult in acordarea unui verdict. Astfel, copilului ii sunt ascultate doleantele, chiar si in cazul in care acesta nu a implinit varsta de 10 ani, mai mult, ii este acordat dreptul de a-si exprima afinitatile si preferintele in cazul unui proces de custodie.

4. Divortul, cat e divortul?!?

Codul Civil actualizat pare sa aiba ceva afinitati pentru platile compensatorii, despagubiri si tot soiul de daune care decurg din problemele matrimoniale. Dupa inovatia legata de statutul logodnei rupte, sunt stipulate si plati compensatorii in caz de divort, asta daca unul dintre parteneri este gasit vinovat de o greseala aducatoare de despartire oficiala. Totusi, este stabilit si un parametru temporal in acordarea acestor despagubiri, astfel ca un mariaj mai scurt de 20 de ani nu beneficiaza de aceasta prevedere.

Deci, daca ai ajuns la concluzia ca vrei sa divortezi dupa 19 ani si jumatate, ia si analizeaza textul legii si acorda-ti jumatate de an de reflectie – nu poti sa stii ce greseala poate sa comita partenerul in aceasta perioada. Despagubirile pot fi sub forma unor compensatii materiale, renta viagera sau dreptul de uzufruct asupra unor imobile. Desfacerea unei casatorii din culpa exclusiva a unuia dintre soti poate fi motivata de violenta fizica si morala, infidelitate, consumul de alcool in exces, precum si de parasirea nejustificata a domiciliului sau incompatibilitatea de ordin fizic cu partenerul de viata.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou