3 sfaturi pentru a rezolva cu diplomatie conflictele

Drumul spre centru

3 sfaturi pentru a rezolva cu diplomatie conflictele

In general, atunci cand unul dintre parteneri sau amandoi au senzatia ca sunt prinsi intr-o capcana fara iesire sau cand cei doi inceteaza sa-si mai aprecieze eforturile reciproce, apar conflictele.

Nepotrivirile sexuale sau relatiile extraconjugale vin sa acutizeze conflictul. Cei doi incep sa se certe frecvent si “explodeaza” din orice lucru marunt (“Nu ai luat hainele de la curatat, asta inseamna ca nu vrei sa te implici in problemele casei si ai incetat sa ma mai iubesti!“). De multe ori, partenerii inceteaza sa mai faca acele mici lucruri placute menite sa consolideze relatia lor.

Pe acest fundal apar neglijarile, certurile si criticile frecvente. Multe dintre aceste interactiuni negative sunt determinate de asteptarile nerealiste ale partenerilor cu privire la celalalt sau de convingerile lor negative cu privire la relatia in sine (de genul, “Relatia noastra a esuat complet si nu mai vad posibila nici o impacare!“). Aceasta gandire catastrofica nu face altceva decat sa blocheze procesul de comunicare dintre parteneri si sa genereze alte si alte conflicte.

Cum poti atenua un conflict? Cu diplomatie! Iata cateva sfaturi:

1. Identifica problema

Nu poti da dovada de diplomatie daca nici tie nu iti este clar ce anume trebuie sa lamuresti cu partenerul. Respira adanc inainte sa vorbesti, daca este nevoie.

Calmul te va ajuta sa identifici exact ceea ce vrei sa obtii si sa vezi mai limpede care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci impreuna cu partenerul ca sa gasesti o rezolvare a situatiei date. In niciun caz nu este bine sa derapezi si sa aduci in discutie situatiile mai vechi, care pot trezi frustrari.

2. Alege-ti cuvintele cu grija

In primul rand, cuvintele care exprima absolutul sunt de evitat. Formulari precum “mereu trebuie sa fac lucruri in locul tau” sunt, de fapt, exagerari ale situatiei reale, care pot fi usor demontate, iar discutia va cadea in derizoriu, fara ca problema de fond sa fie rezolvata.

Nu poti pretinde respect, nici intelegere si nici schimbarea atitudinii daca in discursul tau vei lansa jigniri si acuze la adresa celuilalt. Risti doar sa-ti iriti partenerul si sa perpetuezi conflictul. Putin tact este necesar cand iti exprimi starile sau dorintele. De exemplu, in loc sa spui “m-ai suparat cand…“, este de preferat sa spui “m-a suparat ca…”.

3. Asculta parerea celuilalt

In timpul disputelor este posibil ca fiecare sa incerce sa-si promoveze interesele, acesta fiind semnul dorintei de control in cuplu. In aceste cazuri este nevoie ca partenerii sa invete sa dialogheze, adica sa asculte si parerile celuilalt si sa le accepte cand se dovedesc mai bune.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou