3 sfaturi pentru a fi prieten si nu erou

Drumul spre centru

3 sfaturi pentru a fi prieten si nu erou

Relatiile importante din viata trebuie bine evaluate inainte de a lua decizia finala, despartirea. Dupa ce toate posibilitatile si eforturile au fost epuizate, iar hotararea este luata, urmeaza o perioada de oscilatii, de emotii contrare, de framantari…

Abuzul verbal nu pare atat de grav precum cel emotional sau fizic pentru ca modalitatea aleasa este mult mai subtila, iar manifestarile de violenta nu sunt neaparat prezente. Insa dupa perioade intregi in care abuzurile verbale au loc in mod repetat, psihicul si identitatea persoanei pot fi zdravan zguduite, iar simtul realitatii poate fi perturbat in mod decisiv.

Multe femei care sunt victime ale abuzului verbal au tendinta de a nega intr-un mod extrem abuzul verbal si de a se nega pe sine, incercand sa se convinga pe ele insele ca abuzatorul nu ar spune nimic in mod intentionat care sa le raneasca sau sa le faca rau. Au chiar tendinta de a-si asuma comportamentul abuzatorului, ajungand sa creada ca poate ele au facut ceva gresit care a determinat abuzurile verbale.

Pentru a ajuta pe cineva sa-si revina dupa o relatie in care a suferit abuzuri verbale, tine cont de urmatoarele sugestii prezentate de Nance Guilmartin in cartea ” Cuvinte care vindeca”.

1. Cauta sa spui lucruri cum ar fi “Am auzit ca e foarte greu sa pleci. Trebuie sa te fi durut enorm sa recunosti ce se petrece” sau ” Nu ti-am spus niciodata, dar sa stii ca si eu am avut o relatie abuziva. Daca vrei sa stii ce m-a ajutat pe mine putem discuta, odata, cand ai chef”.

2. Nu spune: “Aduna-te, treci peste asta si mergi mai departe”. Acest lucru ii invalideaza sentimentele persoanei abuzate, si exact acesta este lucrul care se intampla atunci cand victimelor unui abuz verbal li se spune de catre abuzatorii lor ca sunt “prea sensibile” sau ca “n-au habar despre ce vorbesc”. Dimpotriva, incearca sa le redai increderea in propria persoana, cerandu-le parerea despre ceva care are importanta pentru tine: “Eu pun pret pe opiniile tale. Spune-mi ce crezi despre…”

3. Nu intreba: “De ce n-ai plecat?” Exista o sumedenie de motive pentru care oamenii raman intr-o asemenea relatie. Confuzie, speranta, frica – dar, in cea mai mare parte, pentru ca au suferit o destabilizare lenta a capacitatii lor de a constientiza cine sunt ei si ce conteaza in viata lor. Ei au nevoie de ajutorul tau ca sa auda lucruri pozitive pe care sa le poata crede. Atunci cand povestesc despre felul cum au fost jigniti si desconsiderati, da-le de stire cu blandete ca tu ii vezi in cu totul alta lumina” “Fostul tau sot probabil ti-a spus o gramada de prostii daca te-a facut sa te indoiesti in asemenea hal de tine insati. Asa cum te cunosc eu, esti o persoana hotarata, capabila, atenta cu ceilalti si plina de imaginatie…”.

Oamenii care au indurat atat abuzuri fizice, cat si verbale iti vor spune ca alinarea ranilor provocate de vorbe dureaza mult mai mult decat vindecarea unor taieturi sau oase rupte. Tocmai de aceea, atunci cand cineva a plecat dintr-o relatie marcata de abuzuri verbale, nu intreba de la bun inceput:” Te batea?” pentru ca de multe ori abuzatorul, chiar daca nu ridica pumnul, loveste prin cuvinte… Si asta, doare cumplit.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou