3 reactii ale Lui cand Tu esti jignita

Drumul spre centru

3 reactii ale Lui cand Tu esti jignita

Se spune ca si cuvintele dor. Unii ar spune ca nu dor la fel cum doare o palma; dar semnele lasate de cuvinte sunt uneori responsabile de cicatrici mai adanci decat cele fizice.

Din pacate, cuvintele grele au devenit acceptabile in contextul abuzului. Adevarul e ca agresivitatea verbala e tot o forma de abuz si trebuie tratata ca atare, cu aceeasi seriozitate cu care tratam orice alt abuz.

Abuzul verbal are scopul final de a-l controla si de a-l manipula pe celalalt. Ceea ce e cu adevarat pervers intr-o astfel de comunicare este faptul ca abuzul verbal poate fi invelit in cele mai fine manusi de catifea, adica acele lucruri spuse pe un ton ingrijorat si prefacut sincer. De aceea, de foarte multe ori se produce acel efect de luare prin invaluire si confuzie in cazul celor abuzati. Mesajele cu dublu sens au menirea de a crea o permanenta stare de neliniste si nesiguranta, pentru ca, efectiv, cel abuzat nu stie bine ce l-a lovit si daca ce urmeaza va fi un comportament agresiv sau un comportament “iubitor”.

Riscul cel mai mare este ca persoana care experimenteaza acest gen de abuz sa inceapa sa creada ca e ceva cu adevarat in neregula cu ea. A fi supus unei tirade de cuvinte jignitoare, menite sa umileasca si sa desconsidere o persoana care are deja o stima de sine destul de fragila, va contribui la instalarea sentimentului de micime. In plus, agresorul are, de regula, o atitudine de om care se simte indreptatit sa reactioneze violent pentru ca celalalt il “impinge” la astfel de comportamente.

Probabil, sau mai mult ca sigur, fiecare dintre noi ne confruntam cu situatii cand suntem jignite, apostrofate sau amenintate…

Descurajeaza-i pe cei vor sa te insulte! Incearca sa nu dai dovada de timiditate sau emotii. Daca este nevoie adopta pozitia cu “pieptul inainte si umerii in spate“. Sunt sanse mai mari sa primesti jigniri daca nu dai impresia ca poti sa te aperi la nevoie.

Ce se intampla atunci cand esti jignita iar partenerul tau este de fata? Care este reactia lui?

In principiu, intr-o astfel de situatie, se disting trei tipologii de barbati:

1. Barbatul calm

Este cel care reactioneaza imediat si iti ia apararea cu calm.

Arunca o singura replica, pe un ton dur si ironic, care te lasa masca atat pe tine cat si pe “agresor” si asta e de ajuns pentru partenerul tau. E mandru de replica pe care a dat-o si tu la fel. Se enerveaza putin insa stie sa-si pastreze calmul.

2. Barbatul agresiv

Este cel care reactioneaza agresiv, atat verbal cat si fizic.

De obicei este o fire impulsiva, iar cand vine vorba de apararea a “ceea ce-i apartine” devine extrem de agresiv atat verbal cat si fizic. Incepe cu un ton ridicat. Urmeaza o jignire, apoi mai multe si spectacolul verbal are ca apogeu injuraturile. Dupa care apare si o imbranceala.

3. Barbatul tacut

Este cel care, chiar daca mocneste in el, nu face nimic. Tace malc.

Aceasta situatie apare mai ales in cazul in care “agresorul” este chiar unul dintre parintii lui. Considera ca daca ti-ar lua apararea ar fi pus in situatia de a alege intre tine si parinti. Nu are dezvoltata capacitatea de a lua decizii si prefera sa fuga de responsabilitate.

Tu ai fost jignita in prezenta partenerului tau? Cum a reactionat?feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou