3 mituri despre relatiile de cuplu

Drumul spre centru

3 mituri despre relatiile de cuplu

Morrie si Arleah Shechtman sunt doi psihoterapeuti americani care s-au ocupat de relatia de cuplu din societatea americana si care au contributii importante in domeniul larg al dezvoltarii personale. Unul dintre domeniile abordate este cel legat de viata de cuplu si miturile adoptate frecvent referitor la ea. In cartea lor “Iubirea la timpul prezent – Cum sa ai o casnicie cu multa intimitate si putin efort” acestia ne prezinta cateva dintre miturile referitoare la relatiile de cuplu.

2. Mit: Iubirea te va ajuta sa treci prin momente grele intr-o relatie.

Realitate: Valorile comune sunt acelea care-ti permit sa traversezi o criza.

Cand se simt impotmoliti in relatia in care se afla, blocati intr-o problema sau intr-un conflict care nu se lasa rezolvat orice ar face, partenerii de cuplu se confrunta cu un “curent puternic din trecut”. Criza care aduce o relatie de cuplu pe punctul dizolvarii a fost pusa in miscare cu ani multi inainte sa se cunoasca partenerii. Ea isi are radacinile in modelele lor familiare. Asadar, atractia catre partenerul de cuplu este, de fapt, atractia dintre modelele familiare compatibile si valori compatibile. Atractia dintre cei doi consta intr-o combinatie complexa de impulsuri: de a vindeca trecutul si de a ramane blocat in el, de a accepta provocarea prezentului si de a conspira cu partenerul pentru a evita prezentul. Iubirea pe care un partener o simte pentru celalalt intr-un cuplu exprima deopotriva cele mai inalte idealuri si cele mai profunde rani.

Iubirea inseamna multe lucruri minunate dar nu reprezinta o solutie. Cand o relatie de cuplu se impotmoleste in tipare distructive cu radacini in trecutul indepartat, valorile comune sunt cele care ii imping pe cei doi catre un prezent mai fericit. Valorile nu sterg suferinta din trecut dar ofera posibilitatea de a lua hotarari noi mai bune. Cu cat poti recunoaste mai deplin influenta trecutului tau asupra a ceea ce simti in prezent, cu atat devii mai liber sa actionezi in concordanta cu valorile tale. Cand aceste valori sunt impartasite si de partener si actionati impreuna in virtutea lor, te simti atras de partener din cele mai bune motive. Il respecti, il admiri, te bucuri de prezenta lui si te respecti pe tine insuti pentru ca il iubesti.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou