3 forme de terorism relational

Drumul spre centru

3 forme de terorism relational

Terorismul emotional este destul de comun, orice ai crede. Nu e ceva cu care sa poti trai. Daca partenerul tau se comporta astfel, nu ai de ce sa ramai alaturi de el. Pune capat relatiei inainte ca ranile sa devina de nevindecat.

Nervul terorismului este teama. Puterea lui consta in intalnirea si combinarea a doua temeri, a ta si a celuilalt. Simtim temeri numeroase, in care se intrepatrund prezentul, trecutul si viitorul, o panza tesuta cu imprevizibil, necunoscut si cunoscut.

Cand exerciti o presiune, o violenta, intotdeauna pornesti de la frica ta…

1. Cea mai rea forma de terorism este sa il lasam pe celalalt sa creada ca exprimam punctul lui de vedere.

Supunerea inseamna a-ti schimba punctul de vedere pentru a fi de acord cu celalalt. Ce te face sa te supui mesajelor si impunerilor celuilalt, facand terorismul relational eficace? Temerile, cu siguranta, dar si greutatea de a te defini, de a sti clar ce vrei, ce simti, ce gandesti, ce esti in acest moment. Intai trebuie sa stii apoi sa indreaznesti sa afirmi, sa o arati celuilalt si sa o mentii. Ceea ce te face, te conduce si te obliga uneori sa te lasi definit de celalalt este sentimentul unei datorii, al unei obligatii.

2. Il acuzam pe celalalt, facandu-l responsabil de tot ceea ce ni se intampla.

Se intampla sa spui: esti vinovat, din cauza ta… Multe fraze care incep cu: din cauza ta s-a intamplat ce s-a intamplat, din cauza ta n-am ajuns la timp, din cauza ta am ajuns asa, din cauza ta n-avem bani. Acestea sunt cele mai rele lucruri pe care le poti face.

Cauti sa spui ca cineva e vinovat pentru ceea ce ti se intampla, si nu tu.. Nu deciziile tale. NU. Ci tot timpul celalalt este de vina, nu? Tu tot timpul esti victima.

Poti gasi combinatii infinite pentru a nu te simti responsabil de ceea ce ti se intampla, pentru a gasi mereu o cauza exterioara si pentru a nu face o alegere sau a nu lua o decizie…

3. Intrerupem sistemul propus de celalalt.

Dialogurile in care se foloseste raportarea directa, “tu” sunt adesea incercari ale ambelor parti de a-l defini pe celalalt, atribuindu-i rolul negativ si accentuand astfel propria pozitie de “cel bun”.

Terorismul emotional beneficiaza de un arsenal complex de atitudini. Poate fi subtil, lipsit aparent de lupta sau drama. Printre “arme” se numara: tacerea imbufnata, sarcasmul, semnele de intoleranta (suspinele, privirile semnificative, ocheadele ucigatoare), remarcile acide, admonestarile, apelurile la altruism sau sentimente de mila, vinovatie sau rusine. Alte tactici sunt refuzurile sexuale sau de alta natura, tacerile apasatoare, gesturile iritate, lacrimile, interogatoriul, denigrarea…

Spune NU terorismului emotional!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou