2 motive esentiale care duc la conflict

Drumul spre centru

2 motive esentiale care duc la conflict

Intotdeauna exista niste cauze atunci cand o cearta incepe, insa de putine ori le constientizam sau avem o imagine corecta a motivelor care au dus la declansarea conflictului.

Uneori avem motive serioase, dar alteori ne trezim angrenati in certuri cu tipete si cuvinte urate, dintr-un motiv cu totul neinsemnat. Sunt deja celebre certurile din nimicuri, cum ar fi activitatile casnice sau clasicele fraze care in functie de context pot sa aiba conotatie atat negativa cat si pozitiva. Exista insa lucruri serioase care stau la baza declansarii acestor certuri de cuplu.

Cercetatorii au identificat doua modele de ingrijorari fundamentale care duc la cearta.

1. Amenintarea perceputa, care implica ideea ca unul dintre parteneri este ostil, critic, acuzator sau incearca sa il controleze pe celalalt.

2. Neglijenta perceputa, care implica ideea ca unul dintre parteneri NU da dovada de o implicare si de un angajament suficient in relatie.

Cand oamenii au ingrijorari despre o posibila amenintare sau o neglijenta in cuplu, sunt predispusi sa se implice in comportamente reflexive, incarcate emotional, care pot duce la escaladarea conflictului. Fiecare tip de ingrijorare este asociat cu un set specific si distinct de emotii si are legatura cu felul in care cuplurile comunica in timpul conflictului, spune Dr. Keith Sanford, profesor de psihologie si neurostiinta.

Conflictele din cuplu sunt ca niste intalniri de afaceri pentru toti oamenii. Fiecare persoana care simte ca a fost tradata sau a fost pusa intr-o situatie jenanta isi priveste iubitul ca pe un partener de afaceri de la care asteapta argumente plauzibile, ce justifica gesturile sale imprudente. Chiar daca ti-a ranit sufletul sau orgoliul, nu face abuz de sentimente in incercarea de a-ti expune dovezile pe care se intemeiaza invinuirile. Analizeaza situatia in ansamblu si spune-ti punctul de vedere cu argumente logice. Cand simti ca spiritele se incing prea tare si te lasa nervii, “desparte-te” de partener. Ia o pauza scurta in care sa te separi de el. Asa vei reusi sa-ti aduni gandurile si sa revii la discutie cu calm, sa poti tine cont si de parerile sale. Timpul te ajuta sa-ti regasesti rabdarea si cuvintele bune.

Unor persoane le place sa spuna ca nu se cearta niciodata, chiar daca se intampla sa aiba divergente, iar acest lucru nu este deloc in favoarea lor. Potrivit specialistilor, acesta este un semn de perfectionism in relatie, care uneori poate crea asteptari mult prea distantate de realitate.

Este firesc ca oamenii sa aiba pareri diferite si sa discute despre ele, uneori chiar mai aprins. Evitand acest lucru, cei din cuplu vor avea un nivel de comunicare mai putin profund.

Important este ca, atunci cand discutati despre un lucru asupra caruia nu sunteti de acord, sa gasiti si o solutie sau un compromis pentru cand va veti lovi din nou de aceeasi problema, ca sa ocoliti astfel certuri peste certuri pe aceeasi tema.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou