Adam si Eva, povestea continua…

C&C

Adam si Eva, povestea continua…

Inca de mici am facut cunostiinta cu povestea Genezei, cu Adam si Eva, primii oameni de pe pamant. Atunci eram copii, iar toate povestile erau frumoase. Ne multumeam cu “candva, demult”, caci mintea noastra nu penetra atunci nici frumosul sentiment de dragoste, nici enigmaticele dedesubturi ale cunoasterii.

Creadeam ca lumea este un sir nesfarsit de povesti, iar Raiul nostru era copilaria. Atat si nimic mai mult. Dar odata cu trecerea anilor, cunoasterea ne-a invaluit si pe noi irevocabil. Am facut diferenta dintre bine si rau, am gustat din fructul interzis, ne-am delectat cu placeri fizice, am renascut la fel ca Adam si Eva.

Poate copilaria este Raiul, poate sunt etape prin care omenirea trebuie sa treaca. Cert este ca Adam si Eva sunt primii oameni, primul cuplu al tuturor timpurilor. La fel de cert este si faptul ca mitul Adam si Eva a stat la baza nenumaratelor creatii artistice, au fost sursa de inspiratie si motiv de dezbateri aprinse. Mitul lor este ca o cutie a Pandorei, mereu se nasc intrebari, mereu asteptam raspunsuri.

Dupa cum bine stim, Biblia este prima carte filosofica. Intamplarile relatate in aceasta carte de capatai nu trebuie luate ad literam, deoarece sunt simboluri. Unii merg si mai departe de atat si spun ca Biblia cuprinde atat idei simboliste, cat si metafore ezoterice. Adevarul este, ca de obicei, undeva la mijloc.

Cartea Genezei prezinta, dupa cum spune si numele, nasterea lumii, a omenirii. Totul a inceput cu Adam (spirit). Dumnezeu a facut barbatul si l-a pus stapan peste toate vietuitoarele. Dar "toata lumea" nu i-a fost suficienta lui Adam, singuratatea incoltind in sufletul sau. Divinitatea a creat-o atunci pe Eva (iubire), pentru ca Adam sa se simta pe deplin implinit.

Cei doi traiau in Paradis ca doi copii, ca doi colegi ce nu aveau habar de sentimente, pasiuni si dorinte patimase. Imparteau o relatie platonica. Copilareau, caci doar traiau in Rai. Aveau libertatea deplina cu o singura conditie: sa nu guste din pomul cunosterii. Cu frica de Creator, cei doi s-au conformat, dar atractia catre interzis a fost mai mare decat ei. Eva a muscat fructul, iar Adam a urmat-o.

A fost suficienta o inghititura pentru ca viata lor sa nu mai fie niciodata asa cum a fost. Si-au constientizat goliciunea, au deosebit binele de rau si au lasat Paradisul in urma. In conceptia religioasa, cei doi au vrut sa fie asemenea lui Dumnezeu, acest pacat alungandu-i pe vecie din Rai. Sa fie acesta pacatul originar? Infruptarea din pomul cunosterii? Cum ramane atunci cu Lucifer, ingerul izgonit pentru ca dorise sa fie egalul Creatorului? Vedeti? Cutia Pandorei…

Pacatul origionar pare sa se refere la consumarea relatiei celor doi, la actul sexual infaptuit de Adam si Eva dupa ce si-au constientizat conditia umana. Sa fie sexul fructul oprit, condamnat si blamat? Adam si Eva si-au implinit fizic dragostea, caci au descoperit atractia.

De-a lungul vremii, multi artisti au ilustrat prin note muzicale povestea lui Adam si a Evei. Au cantat despre o dragoste perfecta si despre dorinta omului de a simti ca nu mai exista nimeni pe pamant, decat el si jumatatea lui. Cand iubim, ne dorim acest lucru. Ne este mai mult decat suficienta dragostea partenerului, pentru ca el devine universul nostru.

Povestea cuplului Adam si Eva este cu adevarat "rupta din Rai". Ne vorbeste despre constientizarea si implinirea dragostei, despre trecerea la alt nivel al existentei noastre, despre o poveste de dragoste cu numai doi oameni pe intreg pamantul.

Adam si Eva au deschis portile dragostei, porti ce s-au mai vrut a fi inchise. Iar noi am continuat sa mancam fructele cunoasterii si sa savuram rodul lor.

    



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou