Dorotheea Petre: „Mi s-a confirmat ca simtul meu artistic nu da gres”

Event

Dorotheea Petre: „Mi s-a confirmat ca simtul meu artistic nu da gres”

Nascuta la 9 ianuarie 1981, la Bucuresti, Dorotheea Petre si-a facut debutul actoricesc în lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide si distins cu peste 30 de premii internationale, cu care a aparut în rol principal si a castigat trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Cu fiecare rol interpretat, de-a lungul carierei sale, Dorotheea Petre s-a remarcat prin expresivitatea extraordinara si stilul de joc discret si fara efort. În paralel cu activitatea cinematografica, Dorotheea se ocupa de proiectul ei de suflet, o scoala de actorie dedicata dezvoltarii aptitudinilor actoricesti prin cursuri si workshopuri denumita generic „Fii actor” (www.fiiactor.ro).

Pe cine admiri, in mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii romane?

In mod special pe Mihai Eminescu, pentru determinarea si efortul depus în a-si perfectiona opera, pe Maria Tanase pentru stilul ei si pe I.L.Caragiale.

Dar din cultura mondiala?

Scriitori precum Kurt Vonnegut. Lista ar fi foarte lunga, dar sa zicem toti artistii care au inovat prin originalitate..

Din punctul tau de vedere, sunt romanii patrioti?

Nu stiu ce sa zic… Vad situatii în care romanii vorbesc ironic de „Romanica“, dar vad si romani patrioti. Eu una îmi iubesc tara, asa cum este… si cu bune si cu rele.

Cum crezi ca va evolua cultura în Romania, în urmatorii ani?

Eu cred sincer ca in bine.

Profesional vorbind, care a fost prima ta iubire?

Prima mea iubire a fost poezia, insuflata de bunicul meu.

Cum ai descoperit pasiunea pentru actorie?

Pasiunea pentru actorie am descoperit-o, mai degraba, privind oamenii, de cand eram un mic copil, si vazand detalii comportamentale fascinante, pe care simteam nevoia sa le arat si altora.

Fiecare amintire a unei meserii facute cu pasiune este, cu siguranta, importanta. Însa, dintre toate una, mai mereu, se evidentiaza mai mult. Care ar fi aceasta, in cazul tau?

Cand m-am vazut prima oara pe pelicula, cand am vazut filmat primul material cu mine, si am putut sa-mi evaluez munca si mi-am zis: „Da, era exact asa cum am intuit,e OK.”

Cand ai simtit ca esti cea mai mandra de tine, de-a lungul profesiei?

Atunci cand mi s-a confirmat ca simtul meu artistic nu da gres, ca este valoros, înteles si apreciat.

Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru tine, ca individ?

Familia, prietenia si arta.

In paralel cu proiectele cinematografice, ai deschis si propria ta scoala de actorie „Fii actor”. Spune-ne mai multe despre ce se intampla acolo.

Vreau ca aceasta scoala sa fie un loc unde oamenii cu care impartasesc dragostea pentru actorie sa se bucure de extraordinara placere de a juca, indiferent daca iau actoria ca pe un hobby, sau vor sa transforme aceasta pasiune în profesie. Cursurile scolii „Fii actor!” se adreseaza celor care iubesc actoria, indiferent de pregatire si varsta, si sunt concepute pentru a-i ajuta sa-si antreneze mintea, corpul, vocea si spiritul, fie ca vor sa exceleze pe scena, în fata camerei sau în diferite aspecte ale vietii.

Pentru astfel de romani ca Dorotheea Petre a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.

E randul tau sa pui Romania pe harta!

Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro si pagina oficiala de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume

******

Despre campanie

„Romani pentru o lume” reprezinta un omagiu adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot în lume si aduce în atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online (pe www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge în finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse de studiu în Romania si în strainatate.

Campania se desfasoara online, la adresa www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteti gasi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundatiei Sergiu Celibidache.

Parteneri principali: Primaria Sectorului 1 Bucuresti

Parteneri: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National George Enescu



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou