Campania Romani pentru o lume – Interviu Ada Condeescu

Mayra recomanda

Campania Romani pentru o lume – Interviu Ada Condeescu

Fiica a directorului Muzeului de Literatura din Bucureşti, inca de mic copil il insotea pe tatal sau, Dan Alexandru Condeescu, in strainatate la expozitiile literare dedicate lui Nichita Stanescu sau Lucian Blaga.

A avut astfel şansa de a creşte intr-un mediu cultural care a ajutat-o sa devina omul care este astazi. A ales sa practice actoria şi nu avocatura, cum şi-ar fi dorit tatal sau initial. Ada Condeescu are 24 de ani şi este cunoscuta atat la nivel national, cat şi international, pentru talentul sau actoricesc extraordinar. Un interviu despre profilul cultural din Romania şi despre factorul declanşator care a facut sa urmeze aceasta cale a culturii.

Pe cine admiri dintre emblemele istorice ale culturii romane?

Ii admir pe toti oamenii de cultura care au reuşit sa duca numele tarii noastre mai departe sau care au reuşit sa fie aproape de sufletul roman. George Enescu, Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Lucian Blaga, actori sau regizori importanti .

Dar din cultura mondiala?

Fiecare om marcant al culturii mondiale e important, iar eu am incercat sa invat ceva de la fiecare, pentru a ma construi ca individ.

Din punctul tau de vedere, sunt romanii patrioti?

Din pacate, am vazut de multe ori un patriotism aberant la noi. Eu simt patriotismul ca pe ceva izolat, ca pe ceva al tau personal mai degraba, decat ca pe un mesaj pe o pancarta cu care mergi la guvern sau pe care o plimbi pe strazi. Pentru mine, e mai important ca patriotismul sa fie in interiorul omului. Am vazut aşa zişi patrioti, care işi tipa peste tot patriotismul şi care nu reuşesc sa faca nimic cu asta. Eu zic mai degraba, hai sa ne bucuram de Bucureşti, de exemplu. Avem locuri atat de frumoase in tara asta, care te pot face fericit cu adevarat! Ar fi bine sa existe sisteme de educare apropos de notiunea de patriotism.

Daca facem o paralela intre Romania şi alte tari, care e profilul cultural al Romaniei?

Profilul cultural romanesc este, uneori, sarac. Se declara ca e importanta cultura, ca oamenii din cultura ne duc tara mai departe, dar adesea exista prefacatorie la mijloc. Din pricina problemelor, a neajunsurilor, oamenii nu se mai implica pe cat ar trebui şi trec mai departe nepasatori. In alte tari, exista cu adevarat interesul fata de arta şi conştiinta faptului ca fara cultura nu se poate trai.

Cum crezi ca va evolua cultura in Romania?

Este nevoie de timp. Din ce pot observa, evolutia nu poate fi una fericita intr-un timp foarte scurt, iar o campanie cum e cea initiata de voi e binevenita pentru trezirea poporului, pentru a-i face atenti la oamenii de cultura. Şi e de datoria noastra, a celor dedicati artelor, sa evoluam in aşa fel incat sa tinem oamenii langa noi, pe drumul asta, sa le oferim o calatorie fascinanta şi nemaivazuta.

Din punct de vedere profesional, care a fost prima ta iubire?

Emisiunea Abracadabra. Imi amintesc ca Marian Ralea a facut pe atunci un eveniment, cred ca in Parcul Tineretului, unde erau invitati toti copii. Fiind fascinanta de personajul lui din emisiune, pentru mine a fost o prima trecere de la un personaj de la televizor, pe care il adoram, la un om pe care puteam sa-l ating, fapt ce mi s-a parut extraordinar. Mi-au trebuit vreo 3-4 zile sa ies din starea aia de fascinatie, de transa, daca vrei; m-a marcat puternic experienta asta şi cred ca a contribuit mult la decizia mea de peste ani de a alege meseria pe care o am acum. Un alt factor declanşator pentru profesia mea a fost cand aveam vreo 9-10 ani, cand am jucat intr-un film de televiziune, difuzat in Franta.

Care ar fi cea mai frumoasa amintire profesionala a ta ?

Cele mai intense şi mai placute experiente profesionale ale mele, au fost cele de la Loverboy, in regia lui Catalin Mitulescu. M-am pregatit foarte mult pentru acel rol, iar cand au inceput filmarile m-am simtit in largul meu, fericita, plina de energie şi extrem de „acolo”. Am filmat cu aceeaşi echipa minunata pe care am avut-o la filmul de debut şi asta m-a facut sa ma simt protejata şi liniştita.

Cand ai simtit ca eşti cea mai mandra de tine, de-a lungul profesiei?

Au fost cateva astfel de momente, de obicei la sfarşitul unui proiect in care am fost implicata, fie ca e vorba de o piesa de teatru, fie de un premiu pe care il primeşte filmul in care joc, mai mult momente cand imi aduc aminte de tatal meu şi ma gandesc la ce ar zice el. Știu ca ar fi mandru de mine, e o mandrie pentru familia mea, mai mult decat pentru mine.

Care sunt cele mai mai de pret lucruri pentru tine?

Dragostea, in primul rand. Apoi, daruirea pentru meseria ta, armonia, generozitatea. Iar pentru toate astea trebuie sa te lupti, nu cu lumea , ci cu tine.

Pentru astfel de romani ca Ada Condeescu a luat naştere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.

E randul tau sa pui Romania pe harta!

Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro şi pagina oficiala de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou