800 de mame si 8.000 de bebelusi mai mici de o luna mor in fiecare zi!

Mayra recomanda

800 de mame si 8.000 de bebelusi mai mici de o luna mor in fiecare zi!

Recomandari ale Save the Children International si Salvati Copiii Romania cu privire la scaderea mortalitatii infantile

Zilnic, in intreaga lume, 800 de mame mor in timpul sarcinii sau la nastere, in timp ce 8.000 de nou-nascuti mai mici de o luna pierd lupta cu viata, se arata intr-un raport realizat de Save the Children International.

Studiul “Starea mamelor din intreaga lume” (“State of the World’s Mothers”) arata ca 3 milioane de nou-nascuti mai mici de o luna mor anual in lume din cauza unor infectii, complicatii la nastere sau probleme ale prematuritatii, toate acestea fiind cauze care pot fi prevenite. Prima zi de viata este cea mai importanta in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale acestor bebelusi, un milion dintre ei nereusind sa depaseasca acest interval de timp dificil.

Rata mondiala anuala a mortalitatii copiilor cu varsta de pana in 5 ani a scazut cu 40% din anii ’90, cand se inregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane in zilele noastre. In ceea ce priveste mortalitatea mamelor, progresul este semnificativ, rata scazand cu 50% pentru acelasi interval de timp – de la 540.000 de decese pe an la 287.000. Conform raportului, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda si Olanda sunt tarile in care starea sociala a mamelor este cea mai buna din lume, la polul opus situandu-se Congo, Somalia, Mali sau Niger.

Din pacate, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana inregistrand in continuare cea mai mare rata a mortalitatii infantile din tot spatiul european, respectiv 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011, cauza principala fiind nasterile premature (conform datelor Institutului National de Statistica). O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, precum si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

De aceea, Organizatia Salvati Copiii Romania s-a alaturat programului international Every One, care are ca scop salvarea copiilor de pana in cinci ani din intreaga lume, demarand acum doi ani o campanie ampla – Fiecare copil conteaza – desfasurata pe doi piloni esentiali in ceea ce priveste mortalitatea infantila: programe de informare a mamelor din comunitatile defavorizate si dotarea maternitatilor cu echipamente medicale peformante. De la debutul proiectului si pana in prezent, 554 de mame si 356 de gravide au beneficiat de sprijinul Salvati Copiii Romania, iar prin campania de strangere de fonduri Bun venit pe lume, 15 maternitati din toata tara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de venitilatie sau alte echipamente performante care vor ajuta medicii in eforturile lor de salvare a vietilor bebelusilor nascuti prematur. Valoarea totala a investitiilor realizate pana in prezent este de 1.090.000 de lei.

“Cu ajutorul acestor echipamente, aproximativ 327 de nou-nascuti vor fi salvati si 380 de nasteri vor avea loc in conditii normale anual, conform estimarilor noastre. Pentru Salvati Copiii Romania ramane o prioritate pe termen lung scaderea mortalitatii infantile, de aceea, retransmitem tuturor apelul nostru catre suport – fie prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, fie prin donatii directe catre organizatia noastra – pentru ca tot mai multi bebelusi sa se poata bucura de darul vietii. Fiecare copil conteaza!”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Pentru a continua scaderea mortalitatii infantile la nivel mondial, expertii Save the Children International au punctat o serie de recomandari, printre care amintim:

 • Toate mamele si nou-nascutii trebuie sa aiba acces la ingrijire specializata, care este esentiala pentru supravietuirea lor.
 • Moasele, impreuna cu toate asistentele care lucreaza in comunitati, trebuie sa aiba pregatire in domeniu si sa se asigure ca exista in proximitatea locala spatii medicale dedicate ingrijirii mamei si copilului, pentru a preveni astfel complicatiile care ar putea aparea. Spre exemplu, ar trebui sa fie o rutina, intalnita in toate tarile, ca mamele aflate in travaliu prematur sa primeasca o injectie continand corticosteroizi, care ajuta plamanii copilului sa se matureze si sa previna problemele de respiratie atunci cand acesta s-a nascut.
 • Pentru infectii simple, dar care pot fi fatale atat pentru mama cat si pentru bebelus, ar trebui sa existe antibiotice disponibile.
 • Moasele si toti participantii la nastere au nevoie de instruire speciala pentru ca nou nascutii sa supravietuiasca “minutului de aur” – primul moment dupa nastere atunci cand, in cazul in care un copil nu respira spontan, o interventie simpla poate sa-i salveze viata.
 • Mamele trebuie incurajate si sustinute sa alapteze exclusiv imediat dupa nastere! Nu costa aproape nimic, insa s-a demonstrat ca alaptarea ar putea salva sute de mii de vieti de copii in fiecare an.

In Romania, Organizatia Salvati Copiii a inaintat in noiembrie 2012 Ministerului Sanatatii un set de recomandari concrete care vor sta la baza imbunatatirii Programului National de Sanatate a Femeii si Copilului. Aceste recomandari au fost stabilite in urma derularii workshop-ului “Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortalitatii infantile si a consecintelor prematuritatii”, organizat de Salvati Copiii Romania pentru specialistii din sanatate, si vizeaza, in principal, urmatoarele directii:

 • Cresterea adresabilitatii femeilor insarcinate la medic in primele luni de sarcina
 • Sprijinirea medicilor de familie in urmarirea prenatala a gravidelor cu risc scazut prin implicarea activa a moaselor.
 • Ameliorarea structurilor din maternitatile de referinta judetene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci si la nivel de expertiza.
 • Dezvoltarea structurilor maternitatilor de nivel III care ingrijesc nou-nascuti cu prematuritate extrema
 • Crearea unui program de urmarire a dezvoltarii copilului nascut prematur pe termen mediu si lung prin crearea unei baze de date care sa cuprinda toti nou-nascutii prematur si cu greutate mica la nastere
 • Reducerea mortalitatii infantile prin anomalii congenitale

Detalii privind recomandarile de mai sus, precum si despre programul de informare a mamelor din comunitatile dezavantajate sau dotarea maternitatilor din Romania, puteti gasi pe site-ul organizatiei www.salvaticopiii.ro.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 22 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.

Cei care doresc sa sustina in continuare demersul Salvati Copiii de a reduce mortalitatea infantila in Romania, o pot face redirectionand 2% din impozitul pe venit, completand formularul ce poate fi descarcat de la adresa: http://www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006 .

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou