Timiditatea ca artă

La doctor pe tocuri

Timiditatea ca artă

Una din scenele adolescenţei pe care a trăit-o mare parte dintre noi la un moment dat este cea în care El se apropie de tine, te întreabă ceva iar tu, după ce ai visat săptămâni întregi la clipa aceasta, te înroşeşti, îţi apare un nod imens în gât şi fie nu spui nimic, fie îţi iese pe gură ceva care nu are prea mare legatură cu ce a întrebat.

Roşie toată şi transpirând, dispari cât mai rapid din faţa lui, îţi petreci următoarele zile minunându-te de cât de zăpăcită ai putut fi, în timp ce îl eviţi pe cât posibil.

Tot mai curând de adolescenţă ţine şi deznădejdea resimţită la auzul faptului că ai fost bârfită de colege/prietene pe cine ştie ce temă. Şi impulsul irezistibil de a doua zi de a-i spune mamei că te doare burta, capul, ai făcut febră şi parcă şi îţi vine şi un leşin, orice doar să nu trebuiască să te duci la scoală.

Undeva pe la sfârşitul adolescenţei cei mai mulţi realizăm că modul optim de a-ţi depăşi temerile este să le înfrunţi şi începem să o facem mai devreme sau mai târziu. Uneori frica se dovedeşte întemeiată, alteori nu, uneori mai amânăm confruntările, alteori sărim drept în apă, dar per total reuşim să înaintăm, atât în relaţiile cu cei din jur, cât şi profesional. Unii dintre noi însă rămân suspendaţi într-o adolescenţă perpetuă în ceea ce priveşte frica de confruntare. Psihologii îi numesc evitanţi, iar starea lor e considerată tulburare de personalitate cu acte în regulă.

Evitanţii 

Evitanţii sunt hipersensibili la critici – nu pentru că ar fi uşor de jignit cât pentru că, datorită părerii proaste pe care o au despre sine, ei cred totul. Spune-i unui evitant că nu îţi place, că nu e în stare de nimic sau că nu merită să obţină un post şi un glas o să înceapă să îi spună înăuntrul lui acelaşi lucru. După o vreme nici nu mai e nevoie să i se spună – el va porni de la începutul unei relaţii, indiferent dacă e amoroasă sau nu, de la premisa că va fi respins, relaţia va eşua şi nu va exista vreo şansă ca să fie salvată.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou