Stresul pe scurt

La doctor pe tocuri

Stresul pe scurt

Definit de Richard Lazarus ca fiind „dezechilibrul biologic, psihic si comportamental dintre cerinţele mediului fizic, ambiental sau social şi resursele omului de a face faţă acestor cerinţe”, stresul (şi bolile provocate de acesta) este motivul pentru mai mult de jumătate din zilele libere luate pe motive de sănătate de angajaţii companiilor din Europa.

S-ar zice deci că stresul e prin însăşi natura lui rău, plin de efecte nocive pentru sănătate şi calitatea vieţii. Au contraire – vor replica psihologii, care dealtfel fac diferenţa dintre eustres (care are efecte plăcute, e căutat de individ în mod voit şi îi dă o senzaţie de împlinire) şi distress (neplăcut, evitat in mod normal şi taxant pentru corp). Ţi se pare ciudată ideea eustressului?

Gândeşte-te la una din următoarele situaţii:

S-au anunţat promoţii la locul tău de muncă. Eşti printre cei care au mari şanse să fie pe listă. In noaptea dinaintea anunţării fericiţilor promovaţi, nu poţi dormi, gândindu-te la orice, de la discursul de acceptare ca la premiile Oscar (“Aş dori să îi mulţumesc mamei , prietenului meu şi brunetului de la IT care mi-a schimbat de fiecare dată cu atâta dăruire cartuşul de la imprimantă”) la ce să porţi in ziua următoare. 

Mai ai câteva ore până la plecarea într-o excursie plănuită şi dorită de mult. Valizele sunt vraişte, nu îţi găseşti periuţa de dinţi şi încărcătorul mobilului. Pe de altă parte, poţi simţi deja mirosul de cetină de brad şi aerul rece de munte.

Ai prima întâlnire cu colegul pe care l-ai ochit de câteva luni şi care în sfârşit pare să îşi fi dat seama că eşti cât se poate de interesantă. Te îndrepţi spre locul stabilit pentru a vă vedea şi ştii că indiferent ce va fi să fie, va începe in câteva minute.

Există stres în toate aceste situaţii? Desigur. Este el neplăcut? Deloc. Stresul are o varietate de cauze, puternic subiective (ceea ce împinge pe cineva la limita sinuciderii poate să nu îl afecteze mai deloc pe un altul).feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou