Stari caracteristice nou nascutului

La doctor pe tocuri

Stari caracteristice nou nascutului

Exista mai multe stari care pot aparea la nou nascuti in primele zile de viata. Multe mamici se sperie la asemenea simptome fapt pentru care am rugat-o pe dr. Olimpia P, medic specialist neonatolog, sa ne ofere mai multe informatii despre aceste stari caracteristice care ne fac sa ne speriem cateodata nestiind ce se intampla, dar acestea fiind chiar normale in unele cazuri.

 

Stari caracteristice nou nascutului in primele zile de viata

 

In primele 3-5 zile de viata nou nascutul prezinta o scadere fiziologica in greutate de aproximativ 5-10% din greutatea de la nastere, determinate de pierderea de lichide prin urina, scaun, perspiratie insensibila si datorita unui aport hidric insuficient in primele zile de viata.

Icterul fiziologic debuteaza in a 2-3 a zi de viata si se caracterizeaza prin colorarea in galben, uneori galben-portocaliu a pielii si conjunctivelor (albul ochiului), fiind consecinta unei productii crescute de bilirubina indirecta si a unui metabolism deficitar al acesteia. Acest icter dispare in 10-14 zile si  nu se asociaza cu modificari de culoare ale urinii si scaunului. In cazul in care e accentuat necesita tratament (fototerapie, etc).

Criza genitala apare la varsta de 3-6 zile si se caracterizeaza printr-o tumefactie a glandelor mamare (marirea sanilor cat o nuca) ale nou nascutului (atat la fetite, cat si la baietei), iar la fetite poate aparea si o secretie vaginala albicioasa, uneori chiar cu striuri sangvinolente ("mica menstra"). Aceasta se datoreaza hormonilor materni care patrund in circulatia nou nascutului si determina o hiperreactivitate a gonadelor.

Milium reprezinta dilatatii chistice cu depuneri de sebum care pot aparea sub forma unor mici puncte alb-galbui la nivelul pielii nasului, barbiei. Nu necesita tratament.

Eritemul alergic apare in a 2 sau a 3 a zi de viata. Este localizat pe tot corpul cu execeptia palmelor si plantelor. Este echivalentul unei urticarii neonatale tranzitorii.Apare datorita sensibilizarii la proteinele materne trecute prin placenta sau datorita unui antigen trecut prin mucoasa intestinala a copilului. Nu necesita tratament. E nevoie doar de o igiena locala.

Diareea de tranzitie apare dupa eliminarea meconiului (scaunul negricios al nou nascutului, care e de altfel primul scaun) la varsta de 2-3 zile si se caracterizeaza prin aparitia unor scaune verzui sau decolorate, cu miros fad, in cantitate de 5-6 pe zi. Se datoreaza efectului colonizarii tubului digestiv cu flora microbiana comensala (normala). Nu se opreste alimentatia. Nu necesita tratament.

Febra de sete care poate aparea in a 3-4 zi de viata si se caracterizeaza printr-o crestere a temperaturii corporale (intrarectale) la valori de 38-40 grade Celsius si dureaza 12-24 de ore. Se datoreaza supraincalzirii nou nascutului (e prea imbracat) sau a unui aport de lichide insuficient (de ex: mama nu are lapte suficient).

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou