Ovare: interventii chirurgicale

La doctor pe tocuri

Ovare: interventii chirurgicale

Chisturile ovariene determina, in anumite cazuri, interventii chirurgicale asupra ovarelor. Printre aceste interventii se numara rezectia si ovariectomia.

Situate de o parte si de alta a uterului si fiind legate de acesta prin cate un ligament elastic, ovarele sunt doua glande cu lungimea de aproximativ 4 centimetri si latimea de aproximativ 2,5 centimetri.

La nastere, o fetita are in ovarele ei o rezerva enorma de ovocite : de la 700.000 la 2.000.000 ! O mare parte dintre acestea vor suferi un proces de degenerescenta in timpul perioadei copilariei, la pubertate ramanand un numar de cca 300.000 – 400.000.

Dintre acestea, numai 300 – 400 vor ajunge sa se maturizeze, pentru a putea participa la fecundatie (timp de 30 de ani, cat dureaza, cu aproximatie, perioada de fertilitate a femeii). Restul vor degenera de-a lungul anilor astfel ca, dupa menopauza (in jurul varstei de 45 de ani), nu va mai exista niciunul.

ovare polichistice

Ovocitul este cuprins in interiorul unui mic grup de celule – foliculii ovarieni – care se maturizeaza in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual, un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.

Nu se stie cauza exacta a aparitiei chisturilor ovariene. Putem spune, insa, ca dezechilibrele hormonale din organismul femeii se numara printre ele.

Expunerea repetata a femeii la concentratii crescute de hormoni estrogeni (atat cei din propriul organism, cat si xenoestrogenii – pe care ii asimileaza prin alimente nesanatoase) in detrimentul progesteronului-  duce, cu siguranta, si la aparitia chisturilor ovariene.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou