Mirajul aditivilor vs. alimentele naturale
La doctor pe tocuri
S-au dus vremurile cand alimentele naturale se gaseau la fiecare colt de strada. Modernizarea excesiva a stilului de viata, a alimentatiei zilnice au adus dupa ele si o serie de aspecte negative. Mai exact, vorbim despre aditivii alimentari si despre vremurile naturale de mult apuse.
Este suficient sa dai o raita printr-un hipermarket pentru a sesiza abundenta produselor ce imbie fara dar si poate ochiul cumparatorului dornic de a-si umple cosul pana la refuz cu produse alimentare. Este la fel de suficient sa privesti cateva secunde eticheta unui produs pentru a sesiza ca in proportie de 70 la suta contine fel de fel de substante cu denumiri kilometrice.
Multe produse alimentare parca sunt parte a unui experiment chimic, a unei ecuatii cu foarte multe necunoscute de ordin alimentar. Ca sa aiba fata comerciala, producatorii adauga la fabricarea produselor aditivi alimentari care sunt daunatori organismului uman. Producatorii spun ca daca ar elimina E-urile din alimente, costurile finite ale acestora ar fi uriase.
Cu toate acestea, romanii nu se dau in laturi de la achizitionarea alimentelor cu aditivi. In alte tari, precum Franta, produsele naturale sunt la mare pret. Exista o sumedenie de restaurante care au propriile sere de legume si gradini cu condimente, menite sa dea o savoare speciala preparatelor culinare. Cu cat produsele sunt mai naturale, cu atat costul acestora creste semnificativ.
Dupa unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o tara civilizata consuma circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an. Potrivit nutritionistilor, margarina este unul dintre cele mai nocive alimente, daca se ia in calcul faptul ca nu contine substante naturale, ci este produsa in exclusivitate din elemente de origine sintetica.