Istoria contraceptiei

La doctor pe tocuri

Istoria contraceptiei

Cele mai vechi metode de contraceptie (in afara abstinentei) sunt coitus interruptus, metodele de bariera si metode pe baza de ierburi. Coitus interruptus este, fara indoiala, cea mai veche metoda de contraceptie.

Egipt

Exista marturii istorice care confirma faptul ca femeile din Egipt foloseau un fel de supozitor intravaginal, facut din substante acide amestecate cu miere si ulei. Femeile asiatice foloseau hartie imbibata in ulei pe post de diafragma, iar femeile din Europa aveau o practica similara, pe baza de ceara de albine.

Prezervativul

Prezervativul a fost inventat in secolul XVII si era facut, la inceputuri, din intestine animale. Nu era o metoda prea cunoscuta si nici prea eficienta, dar era folosit, mai degraba, ca o metoda de contraceptie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, mai ales sifilisul, o boala devastatoare la vremea aceea.

Cu mult inainte ca prezervativele sa se gasesca in diverse forme si texturi, legendarul Casanova cosea si inadea la “dispozitive din materiale textile”. Femeile tinere din Constantinopol pregateau o solutie din nisip de mare inmuiat in suc de lamaie, pe care si-o introduceau intravaginal. Cu 4000 de ani in urma, femeile din China beau mercur pentru a preveni sarcinile nedorite. Secole mai tarziu, femei din India mancau seminte de morcov.

Femeile mai aveau la dispozitie diverse metode ad-hoc de provocare a avortului. Ingerarea anumitor otravuri era o practica curenta in randul femeilor care isi doreau sa intrerupa sistemul reproductiv: femeile beau solutii de mercur, arsenic sau alte substante toxice. Medicul ginecolog Soranus, in secolul 2 era noastra, sugera ca femeile ar trebui sa bea apa pe care fierarii o foloseau pentru a raci metalul. Anumite ierburi folosite penntru efectul lor abortiv, aveau insa un efect dublu, ajungand sa otraveasca, uneori mortal, femeia.

Desi practica folosirii metodelor contraceptive era destul de raspandita in antichitate, in perioada moderna timpurie a Europei crestine, oamenii dadeau, mai degraba, dovada de inconstienta, ignoranta si proasta informare. Aceasta lipsa de informatii si dezinteres fata de contraceptie a persistat pana la inceputul secolului 20 (in timpul secolelor 18 si 19 s-a inregistrat o rata a natalitatii foarte ridicata). Europa moderna a adoptat anumite metode coercitive intr-un efort de repopulare a continentului dupa catastrofa demografica care a inceput inca din 1348, din timpul marii epidemii de ciuma.

Steriletul

Negutatorii arabi introduceau pietre mici in uterul camilelor, ceea ce se apropie atat de mult de conceptul modern de sterilet. Primul sterilet a fost inventat in jurul anilor 1900. Metoda calendarului a fost descoperita in primii ani ai secolului 20, de cercetatorii care au descoperit ca o femeie ovuleaza doar o singura data in timpul ciclului menstrual. De-abia in anii 1950, oamenii de stiinta au aprofundat particularitatile ciclului menstrual si au analizat hormonii responsabili de diversele schimbari ce se petrec in corpul femeii, descoperind contraceptia orala.

Metoda calendarului

Metoda calendarului este folosita si astazi, numai ca vremurile s-au schimbat. Cu metoda calendarului s-ar putea insa sa dai gres in zilele noastre. Si asta, din cauza ca ciclul menstrual nu mai este fix, difera de la femeie la femeie intrucat este supus unei serii de factori cum ar fi: varsta, stresul zilnic, anumite medicamente etc. In plus, este aplicata incorect! Formula corecta este urmatoarea:

  • din ciclul menstrual cel mai scurt se scade cifra 18 si rezulta prima zi a perioadei fertil (exemplu 28 -18 =10)
  • din ciclul menstrual cel mai lung se scade cifra 11 si rezulta ultima zi a perioadei fertile (exemplu 36 – 11 = 25)

Astfel, contactele sexuale nu sunt permise decat dupa terminarea perioadei fertile (din ziua 25 in ziua 28/29/30). Pentru a determina aceste date, femeia trebuie sa-si monitorizeze ciclul menstrual pe parcursul a 6- 12 luni. Metoda este cu atat mai putin eficienta cu cat s-a demonstrat recent ca durata de viata a spermatozoizilor este mai mare decat 3-5 zile, un spermatozoid poate trai intre 5 – 7 zile.

Metode naturale

Si cum suntem la capitolul metode naturale, exista o serie de alternative la contraceptia moderna, mostenite din vremuri de demult. Metodele naturale de contraceptive se bazeaza pe recunoasterea perioadei fertile. In aceasta perioada, practic, se poate produce o sarcina. Exista cateva asemenea metode: Metoda temperaturii bazale, Metoda mucusului cervical, Metoda calendarului, Metoda simpto-termala.

Ce poti face?

  • Urmareste-ti temperatura corpului si noteaz-o folosind un termometru special de fertilitate
  • Urmareste textura mucoasei la intrarea in uter
  • Calculeaza cand ar trebui sa aiba loc urmatoarea ovulatie, numarand zilele de la ultima menstruatie (aceasta metoda functioneaza doar daca menstrele sunt regulate)
  • Monitorizeaza alte semne cum ar fi schimbarile de stare/dispozitie si sensibilitatea la atingere a sanilor; acestea sunt semne care tind sa se manifeste in cea de-a doua parte a ciclului menstrual (masurata de la inceputul unei menstre pana la inceputul urmatoarei)

Metodele naturale de contraceptie sunt mai putin sigure decat metodele bariera sau cele hormonale si exista intotdeauna riscul unei sarcini. In plus, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Metode moderne

E clar ca metodele folosite in Antichitate sau metodele naturale de contraceptie (putin eficiente in evitarea sarcinilor nedorite si total ineficiente in protejarea impotriva infectiilor cu transmitere sexuala) sunt de domeniul trecutului pentru femeia moderna. In secolul vitezei, cuplurile ar trebui sa foloseasca metode moderne de contraceptie, eficiente si usor de folosit (pilulele orale combinate, mini-pilula, steriletul cu hormoni, prezervativul, dispozitivul intrauterin etc).



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou