Irigatii vaginale? Mai bine NU!

La doctor pe tocuri

Irigatii vaginale? Mai bine NU!

Irigatiile sau spalaturile vaginale reprezinta curatarea vaginului cu apa sau/si alte solutii, utilizand un recipient prevazut cu canula.

Multe femei asociaza spalaturile vaginale cu igiena si curatenia, folosind tot felul de "leacuri", precum otetul, bicarbonatul de sodiu, ceaiul de pelin, galbenele sau coada soricelului, ceaiurile medicinale speciale si altele.

De cele mai multe ori se apeleaza la irigatii dupa un contact sexual, in perioada imediat urmatoare ciclului menstrual, pentru a incerca mascarea unor mirosuri urate (care semnaleaza prezenta unei infectii) sau pentru a elimina posibilitatea aparitiei unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat.

Vaginul are propriul sistem de "auto-curatare": bacteriile bune care ii mentin sanatatea. Aceste bacterii "prietene" (cele mai multe cunoscute sub numele de lactobacili) mentin un pH acid vaginal care nu permite altor bacterii sa se dezvolte si sa produca infectii. Prin urmare, irigatiile sau spalaturile vaginale tulbura procesul natural de curatare si protectie al corpului, reducand numarul lactobacililor si crescand sensibilitatea vaginului la aparitia unor infectii.

Foarte multi specialisti nu recomanda aceste spalaturi, deoarece pot cauza infectii grave. Bacteriile "bune" sunt indepartate in urma unei spalaturi vaginale si bacteriile "rele" isi gasesc mediul propice pentru a se inmulti. Asadar, esti mult mai expusa infectiilor precum vaginoza bacteriana sau altele mai grave.

Contrar publicitatii oferite de producatorii de solutii pentru irigatie vaginala, irigatia vaginala nu curata vaginul. Specialistii sustin ca cel mai bun mod de a pastra vaginul curat este de a il lasa sa isi faca singur treaba. Un vagin normal, sanatos, produce secretii care indeparteaza sperma, sangele menstrual, precum si secretia vaginala normala.

Femeile care fac irigatii vaginale frecvente au de asemenea un risc crescut pentru:

  • infectii vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriana (infectia cu gardnerella);
  • iritatie vaginala;
  • boala inflamatorie pelvina (anexita) sau infectie a uterului, trompelor uterine sau ovarelor, datorita ascensiunii bacteriilor din vagin in organele genitale;
  • sarcina extrauterina.

Spalaturile vaginale sunt in general indicate de catre medicul ginecolog atunci cand exista o patologie vaginala. Spre exemplu, in cazul mancarimilor vaginale si modificarii secretiei genitale, medicul poate indica spalaturi vaginale cu bicarbonat medical si ceaiuri pana la obtinerea rezultatelor analizei secretiilor, cand va indica tratamentul medicamentos specific infectiei respective. Unii medici ginecologi indica saptamanal spalaturile vaginale, altii nu le indica deloc ca facand parte din igiena intima.

Irigatia vaginala nu este benefica pentru vaginul tau si poate doar sa iti ofere un miros placut pe durata scurta sau sa iti amelioreze temporar mancarimea vaginala.

 
Forum Mayra: "Servetele intime".


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou