Fertilitatea si inaintarea in varsta. 6 lucruri de luat in calcul

La doctor pe tocuri

Fertilitatea si inaintarea in varsta. 6 lucruri de luat in calcul

Este cunoscut faptul ca varsta influenteaza fertilitatea unei femei. Fertilitatea feminina scade din cauza varstei inaintate, a numarului de ovule si a modului in care ovarele raspund la actiunea hormonilor.

Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule existente in ovare inca de la nastere. In timp, rezerva ovariana scade si odata cu ea si potentialul fertil al femeii.

Sansele unei sarcini scad odata cu inaintarea in varsta, incepe cu varsta de 30 de ani, si se accelereaza in jurul varstei de 35-40 de ani, iar cand se atinge pragul de 45 de ani, fertilitatea este aproape nula.

Riscul pierderii sarcinii este de asemenea marit odata cu inaintarea in varsta. Intre 25 si 29 de ani, riscul de pierdere a unei sarcini este de 10%, in timp ce intre 40 si 44 de ani riscul este de 34%. Odata cu inaintarea in varsta, si calitatea cromozomilor scade, sansele unor anomalii ale fetusului fiind foarte mari.

De ce scade fertilitatea odata cu inaintarea in varsta?

1. Imbatranirea ovarelor este cel mai important factor, si face parte dintr-o serie normala de schimbari care afecteaza organele si tesuturile. Majoritatea femeilor au in ovare aproximativ 300, 000 de ovule cand ajung la pubertate. Pentru fiecare ovul ce ajunge la maturitate si este eliberat (ovulatie) in timpul ciclului menstrual, aproximativ 500 de ovule nu se maturizeaza si sunt absorbite de organism. In momentul in care o femeie ajunge la menopauza, adica la varsta de 50-55 de ani, mai raman doar cateva mii de ovule, insa odata cu imbatranirea, si ovulele imbatranesc, facand aproape imposibila fertilizarea si iar embrionii prezinta o capacitate mai mica de a se implanta in peretii uterului.

2. Fertilizarea la o varsta inaintata este asociata cu un risc mare de anormalitati genetice, anormalitati la nivel genetic precum sindromul Down. Riscul unor anomalii ale cromozomilor la femeile de 20 de ani este de 1 din 500, in timp ce la o femeie de 45 de ani riscul este de 1 din 20.

3. Odata cu varsta inaintata pot aparea si probleme ginecologice precum infectiile pelviene, leziuni la nivelul tuburilor fallopiene, endometrita, friboni uterini, probleme de ovulatie. Toate aceste probleme se vor acutiza in timp, si vor deveni un factor foarte mare impotriva fertilitatii.

4. Odata cu inaintarea in varsta libidoul scade, la fel si frecventa raporturilor sexuale.

5. Apar efecte ale imbatranirii la nivelul endometrului (capacitatea lui de a gazdui un embrion)

6. Inaintarea in varsta nu afecteaza nu numai femeia, ci si barbatul dar intr-un procent mai mic. Imbatranirea afecteaza calitatea spermei si numarul raporturilor sexuale. Nu exista insa o varsta la care barbatii sa nu poata concepe.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou