Despre sarcina extrauterina

La doctor pe tocuri

Despre sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina se dezvolta in afara uterului. Acest lucru se intampla atunci cand ovulul fecundat nu este implantat in uter, cum este normal, si incepe sa evolueze in trompele uterine sau langa ovar. In acest caz, embrionul nu se poate dezvolta in fat.

Din 100 de sarcini, doua sunt extrauterine.

Poti afla daca ai o sarcina extrauterina in primele 5-10 saptamani, intrucat aceasta poate provoca complicatii grave, precum hemoragie. Ovulul fertilizat se poate extinde in ovar, de-a lungul caruia se afla artera principala. Astfel, expansiunea lui poate rupe artera, provocand sangerari abundente.

Cazurile de risc ale sarcinii extrauterine

O sarcina extrauterina apare atunci cand ovulul fecundat nu isi continua drumul catre uter, ci ramane in trompele uterine. Acest lucru se intampla in cazurile in care trompa uterina este deteriorata, zgariata sau rasucita sau in cazul in care au existat boli precum chlamydia sau gonoree.

Daca ai suferit o operatie la nivelul abdomenului inferior in trecut, de exemplu pe trompele uterine, ovare, uter sau intestin, esti mai susceptibila sa dezvolti o sarcina extrauterina. Sarcinile extrauterine anterioare cresc riscul unei astfel de sarcini.

Simptomele sarcinii extrauterine

Simptomele sarcinii extrauterine sunt destul de asemanatoare cu cele ale unui avort. Acest tip de sarcina poate provoca uneori complicatii sub forma unor dureri la nivelul abdomenului inferior si sangerari vaginale. In cazurile severe, pot aparea ameteala, paloare, transpiratie, precum si hipertensiune. Femeile care se confrunta cu sangerari vaginale grave au nevoie de asistenta medicala de urgenta, in caz contrar pot sangera pana ajung intr-o situatie critica (in numai doua ore!), cu riscul de a-si pierde viata.

Prevenirea sarcinii extrauterine

Deocamdata, sarcina extrauterina nu se poate preveni, dar putem face in asa fel incat sa scadem riscul acesteia, eliminand si diminuand factorii de risc.

Atentie !!! Sarcina extrauterina reprezinta o urgenta ginecologica. Cu cat diagnosticul este stabilit mai devreme, cu atat sunt mai reduse riscurile aparitiei complicatiilor. Atunci cand este pus diagnosticul de sarcina extrauterina, pacienta trebuie sa fie spitalizata de urgenta sau tinuta sub observatie stricta, cu scopul de a preveni o eventuala complicatie, ruperea trompei uterine fiind cea mai frecventa.

In istoria medicinei au existat cazuri foarte rare in care, dintr-o sarcina extrauterina abdominala nedetectata la timp, s-a nascut un copil sanatos. Studiile arata ca infertilitatea apare la 10-15% dintre femeile care au avut o sarcina extrauterina!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou