De ce ne imbolnavim?

La doctor pe tocuri

De ce ne imbolnavim?

Ideile abordate in acest articol, desi par ca revolutioneaza conceptia actuala despre boala si despre felul in care apare ea in organism, au radacinile pierdute undeva in negura vremurilor antice.

Metaforic vorbind, boala este piesa de teatru pe care o creaza organismul pentru a ne arata cum sa rezolvam  problema sau uneori, extemporalul pe care trebuie sa-l trecem ca sa dovedim ca am invatat o anumita lectie de viata. In incercarea naturii de a conserva organismele cele mai puternice, boala reprezinta proba prin care organismul se adapteaza pentru a face fata provocarilor iar simptomul are rol de avertisment. Persistenta bolii insa, cronicizarea ei, se produce atunci cand nu am inteles sau nu am invatat.

Organismul nu face diferenta intre real si imaginar. Studii recente de neurofiziologie au demonstrat ca imaginarea unei actiuni, cum ar fi miscarea mainii, produce o stimulare a celulelor corticale identica cu cea produsa de miscarea reala a mainii.

Stomacul de exemplu este cel care primeste hrana, un organ care vine in contact cu lucruri din exterior (alimentele) pe care trebuie sa le digere. Vomismentele se produc daca bolul ingerat nu poate fi asimilat, dar si daca o situatie de viata nu poate fi acceptata, daca ne impunem sa suportam ceva ce “nu mai putem inghiti”. Mamiferele isi hranesc puii cu laptele produs de glandele mamare, iar mamele care se ingrijoreaza mult pentru copiii lor au risc crescut de a somatiza prin boli de san.

Sa presupunem ca suntem intr-o perioada de stress caruia trebuie sa-i facem fata. Este normal asa, viata inseamna adaptare si invatare. Dar daca stressul se prelungeste peste limita suportabilitatii noastre, corpul ne “forteaza” sa luam o pauza prin producerea unei maladii localizata de obicei in locul cel mai solicitat, de exemplu: tristetea cronica poate fi exprimata prin bronsita (popular, unui bolnav la plamani i se spune ca are “oftica”), mania si invidia produc crize biliare (“s-a ingalbenit de invidie/nervi") etc. Daca tot nu reusim sa rezolvam problema, probabil vom incepe sa ne anesteziem cu alcool iar rezultatul va fi unul mai grav: ciroza. Combativitatea poate fi o trasatura pozitiva, un mecanism care ne ajuta sa facem fata unor situatii dificile de viata si sa invingem, dar atunci cand este exagerata sau folosita intr-un context nepotrivit, ea se poate intoarce impotriva propriului organism sub forma hipertensiunii arteriale de exemplu.

 



Tag-uri: ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou