Cum ieşi din butoiul cu melancolie

La doctor pe tocuri

Cum ieşi din butoiul cu melancolie

“Spuneţi-mi, de ce percep eu doar griuri când toţi cei din jurul meu văd culori?” mă intreba mai deunăzi o pacientă diagnosticată cu depresie severă, aflată în recuperare după o tentativă eşuată de sinucidere.

Dacă ne îndepărtăm de sfera medicinei standard, găsim de asemenea o mulţime de remedii. Sunt astfel, la loc de cinste mai mult sau mai puţin meritat, sunătoarea, kava kava, ginkgo biloba, ciocolata amară, seminţele de in, nucile şi uleiul de peşte. Magazinele de suplimente nutritive ne îmbie cu  magneziu, capsule de Omega3, zinc şi vitamina B12.

Florăresele savante ne spun să ne umplem fereastra cu muşcate şi vazele cu iasomie şi trandafir. Antrenorul de fitness jură pe o dietă echilibrată, cu cât mai puţine mâncăruri procesate, cafeină şi alcool, însoţită de exerciţii fizice.

Dacă doreşti să previi în loc să tratezi ori te simţi uşor deprimată, atunci nu ai ce pierde încercând prima dată câte ceva din paragraful anterior înainte de a merge la medic. Dacă, în schimb, ai fost deja diagnosticată cu depresie, te afli sub medicaţie de orice fel sau starea ta psihică a trecut dincolo de graniţa depresiei uşoare, consultă-ţi psihiatrul înainte de a lua o astfel de decizie. S-ar putea să te salvezi de câteva surprize neplăcute.

Ce e de făcut după apariţia bolii?

Tratamentul tipic pentru depresie cuprinde unul sau mai multe medicamente (reunite sub numele de antidepresive)  însoţite de psihoterapie. La noi în ţară, din diverse motive, prevalează folosinţa exclusivă a medicamentelor. E de notat că acestea nu ar trebui niciodată luate pe baza sfatului celei mai bune prietene (în afară de cazul când aceasta este medic psihiatru) ori al Internetului.

Substanţa optimă şi dozajul corespunzător diferind de la o persoana la alta. De asemenea, dacă ţi s-a prescris un antidepresiv şi observi că acesta nu îţi schimbă starea sau îţi provoacă efecte secundare puternice, nu ezita să îi faci medicului o nouă vizită, pentru ca acesta să îţi poată ajusta tratamentul.

Psihoterapia se poate face printr-o varietate de stiluri de abordare, în funcţie de şcoala căreia îi aparţine psihoterapeutul. Poţi alege astfel între (ca să citez doar câteva) psihoterapie cognitivistă, analiza tranzacţională, terapia familială, hipnoterapie, psihodrama, etc. Important este să ai o bună comunicare cu terapeutul şi să simţi că îi poţi acorda încredere.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou