Cum functioneaza electroterapia?

La doctor pe tocuri

Cum functioneaza electroterapia?

Cercetarile despre efectele electricitatii asupra organismului uman au inceput cu mult timp in urma, prima lucrare de electricitate medicala fiind scrisa de Johann Gotlob Krueger in 1744-1745 si intitulata “Notiuni despre electricitate”.

De atunci, studiile si modalitatile de aplicare s-au dezvoltat foarte mult odata cu progresul tehnic si cu cercetarile de neurofiziologie care ne-au ajutat sa intelegem modul de actiune si efectele pe care aplicatiile de curent electric le au asupra organismului uman. 

Dar cum actioneaza curentul electric asupra organismului?  

Pentru a clarifica aceste mecanisme, trebuie sa precizam faptul ca fiintele vii se adapteaza permanent la modificarile mediului inconjurator, cu intentia de a-si mentine echilibrul interior numit si homeostazie.

Cum se produce aceasta adaptare?

Orice stimul (frig, caldura, substante chimice, campuri electrice, etc) actioneaza asupra unor celule specifice numite receptori. De exemplu: frigul stimuleaza receptorii din tegument, un aliment stimuleaza receptorii din papilele gustative de pe limba, un fascicul de lumina stimuleaza receptorii din retina si asa mai departe.  Receptorii sunt primele celulele care reactioneaza la o informatie din mediul inconjurator si realizeaza transformarea acestei informatii intr-un impuls electric care se propaga catre centrii nervosi printr-o retea de fibre nervoase.

Transformarea informatiei primite in impuls electric se realizeaza astfel: membrana receptorilor este caracterizata de o permeabilitate selectiva care face ca in repaus, intre interiorul si exteriorul celulei sa existe o diferenta de concentratie ionica. Acesta diferenta a concentratiei de ioni intre interiorul si exteriorul celulei produce o diferenta de potential electric numit “potential de repaus”. Membrana dispune si de un sistem de “supape”, numite pompe ionice, cu ajutorul carora este controlata trecerea ionilor din afara celulei spre inauntru si invers. In momentul  activarii unui receptor de catre stimulul specific, pompele ionice se  “se deschid” si ionii trec prin membrana celulei producand modificarea potentialului electric al membranei pana la atingerea unui nivel-prag. Atingerea pragului declanseaza propagarea potentialului electric prin fibra nervoasa conectata cu receptorul.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou