Comorile naturii: Bioflavonoidele
La doctor pe tocuri
Alaturi de coenzima Q10 si carnitina, bioflavonoidele se numara printre cele mai importante revelatii medicale de factura recenta. Cele trei substante, cunoscute si sub numele de “pseudo-vitamine” sunt de gasit in alimentele cele mai accesibile si au o influenta miraculoasa asupra sanatatii.
Bioflavonoidele, carora li se mai spune si "vitamina P" au rolul de a apara corpul plantelor de agresori. Cand ajung, prin asimilare, si in organismul uman, isi continua "munca" de protectie. In total au fost identificate aproximativ 7 000 de flavonoide. In cele mai multe cazuri ele sunt colorate, imprumutand si legumelor si fructelor culoarea lor (le recunoastem in rosul zmeurei, de exemplu).
Ele sunt depozitate in coaja fructelor, avand ca functie principala apararea de insecte, paraziti, ciuperci sau bacterii. Pot face acelasi lucru si in organismul omului.
La ce ajuta?
Bioflavonoidele lupta impotriva hipertensiunii, anemiilor, alergiilor, hemoroizilor, varicelor, microcirculatiei defectuoase etc.
Un exemplu aproape miraculos este vindecarea de sangerari ale colului uterin (dispar in patru zile in urma tratamentului).
Biochimistii Institutului National pentru Sanatate din Olanda au dovedit ca tratamentul cu flavonoide scade cu 73% riscul de atac cerebral.
Unde le gasim?
In fructe (mai ales fructe rosii de padure), rosii, piper verde, broccoli, grau incoltit, ardei si salata verde.
Ceaiul negru (pentru cei cu probleme de circulatie, ceaiul negru poate face minuni!) si fructele si legumele rosii sunt principalele surse de bioflavonoide.