Ce trebuie sa mananc cand alaptez?

La doctor pe tocuri

Ce trebuie sa mananc cand alaptez?

O mama care alapteaza trebuie sa fie constienta de faptul ca o buna parte din alimentele pe care le mananca trece prin laptele pe care-l da mai departe noului ei nascut.

 

Orice mamica care alapteaza trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, care sa contina toate principiile nutritive (proteine, glucide, lipide – in special grasimi nesaturate, vitamine, minerale, calciu si fier). Mamica trebuie sa stie ca o buna parte din tot ce manca trece prin lapte, motiv pentru care trebuie sa tina cont mai mult de calitatea alimentelor decat de cantitatea acestora. Mitul ca mama care alapteaza trebuie sa manance mult ca sa aiba mai mult lapte este depasit, cantitatea de lapte depinzand de functionarea sistemului hormonal (prolactina si oxitocina), iar stimularea secretiei lactate se face dupa principiul "cerere-oferta", adica cu cat mamica alapteaza mai des cu atat se va produce mai mult lapte.

 

Alimentatia mamicilor care alapteaza trebuie sa contina:

 

  • Cereale - care sunt o sursa de glucide, fibre, proteine, vitamine si minerale. Cerealele trebuie consumate la micul dejun pentru ca sunt o importanta sursa de energie. Se cunoaste, de asemenea, efectul benefic al cerealelor asupra functiei intestinale, normalizand tranzitul intestinal (combat constipatia).
  • Lapte si produse lactate: iaurt, branza de vaci, telemea si mai putin cascaval. Trebuie mentionat faptul ca nu toate mamicile tolereaza laptele de vaca si nu toti nou-nascutii tolereaza proteinele din laptele de vaca (beta 2 globulina) care trec prin laptele de mama (la nou nascut produce colici si chiar alergii!).
  • Carne de pui, vitel, peste (atentie la pestii contaminati cu metilmercur, substanta toxica pentru nou nascuti). E de preferat ca mamicile sa consume carnea la gratar, fiarta sau sub forma de tocanita. Este recomandat sa se evite carnea prajita in ulei.
  • Fructe si legume in cantitati moderate si cat mai variate. Sunt de evitat fructele alergizante: capsuni, zmeura, etc. si legumele care baloneaza (fasole, varza, castraveti, gulii, etc.).
  • Oua (cam 5/saptamana) – aduc aport de proteine.

Mamele care alapteaza trebuie sa evite: alcoolul (inclusiv berea), fumatul, cafeaua,  ceaiurile energizante, bauturile energizante, bauturile acidulate sau orice fel de sucuri cu aditivi si coloranti, bauturile carbogazoase (inclusiv apa minerala carbogazoasa), ciocolata (sunt permise doar cantitati mici dupa alaptare pentru ca agita nou nascutul), ceapa, usturoiul, ardeiul iute, sa mance prea condimentat sau prea sarat.

In ceea ce priveste medicatia care se administreaza mamelor care alapteaza exista o serie de contraindicatii, de aceea e bine ca mama care alapteaza sa consulte un medic inainte de a lua un antibiotic sau un alt medicament.

In cazul aparitiei unei boli (de exemplu: infectie, diaree) la o mama care alapteaza, aceasta trebuie sa consulte un medic si sa continue alaptarea doar la sfatul medicului.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou