Bontul ombilical la nou nascut

La doctor pe tocuri

Bontul ombilical la nou nascut

Cordonul ombilical este o formatiune complexa care leaga fatul de mama in timpul vietii intrauterine. Prin intermediul cordonului ombilical fatul primeste oxigen si substante nutritive.

Dupa nastere cordonul ombilical este taiat cam la 2 cm de la baza pielii nou nascutului si este legat cu o clema (care se indeparteaza dupa 24 de ore pentru ca poate irita pielea nou nascutului) sau cu ata chirurgicala. Portiunea ramasa din cordonul ombilical poarta numele de bont ombilical.

Bontul ombilical se usuca, schimbandu-si culoarea de la alb sidefiu la nastere la galben-verzui si negru, dupa care cade singur cam in 1-3 saptamani de la nastere. Dupa caderea bontului ombilical ramane cicatricea ombilicala (buricul). La unii nou nascuti cicatricea va fi depresionara, iar la altii poate avea un surplus tegumentar.

 

Cum se ingrijeste bontul ombilical (buricul) la nou nascut?


In primul rand bontul ombilical trebuie ingrijit cu mare atentie datorita existentei unui risc infectios.

  • Buricul se curata de 2-3 ori pe zi cu alcool medicinal cu ajutorul unor tampoane de vata sterile si cu comprese sterile
  • Buricul trebuie tinut la aer pentru a se usca cat mai repede. In acest sens scutecul se va rula sub buric si nu se vor pune comprese pe bontul ombilical
  • Pana la caderea bontului ombilical se va face o baie partiala pentru ca buricul nu trebuie sa stea in apa.
  • Schimba scutecele ude ale bebelusului cat mai repede pentru a evita iritarea zonei buricului

Cand trebuie sa te prezinti la medic?

 

  • Cand nou nascutul are febra trebuie sa te prezinti imediat la un medic specialist pediatru sau neonatolog.
  • Daca observi ca buricul, cat si pielea din jurul buricului devin rosii, calde, mai umflate, sensibile sau daca exista o secretie ombilicala in cantitate mai mare (in special daca e urat mirositoare) – in acest caz poate fi vorba despre o omfalita, care este o infectie a bontului ombilical si a tegumentului inconjurator. In acest caz este nevoie de tratament.
  • Daca observi persistenta unei secretii galben-verzui dintr-o zona nodulara a ombilicului, fara roseata, caldura, inflamatie sau sensibiliate a pielii din jurul buricului la un nou nascut fara febra s-ar putea sa fie prezent un granulom ombilical, care este un mic nodul format dintr-un tesut ferm, roz-rosiatic. Acesta se trateaza (in cabinete medicale) cu nitrat de argint, care cauterizeaza acest tesut si permite formarea de tegument normal. Operatiunea se repeta de cateva ori pana cand granulomul dispare complet. Procedura nu e dureroasa pentru bebelus. Dupa tratament este posibil sa apara o secreteie inchisa la culoare, dar  nu trebuie sa iti faci griji.
  • Daca observi o sangerare persistenta la nivelul bontului ombilical. In acest caz poate fi vorba de o tulburare de coagulare. Trebuie mentionat faptul ca atat bontul ombilical, cat si cicatricea ombilicala pot sangera putin, mai ales cand se practica curatarea acestora.
  • Daca observi ca cicatricea intarzie sa apara si dupa 3-4 saptamani si ombilicul prezinta secretii tot timpul. In acest caz se ridica suspiciunea persistentei de uraca, o afectiune mai rar intalnita si mai greu de diagnosticat. Uraca este un canal care in timpul vietii intrauterine leaga vezica fetala de alantoida, o structura care va contribui la formarea cordonului ombilical. In mod normal acest canal se inchide in timpul dezvoltarii fetale. Lipsa inchiderii acestui canal se va manifesta clinic printr-o scurgere de urina prin ombilic. In acest caz e nevoie de tratament chirurgical.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou