Boala si Mintea

La doctor pe tocuri

Boala si Mintea

Obișnuiesc să-mi întreb clienții: “cum ar arăta viața ta atunci când dorințele tale s-ar împlini?”. Dealungul timpului am primit multe răspunsuri, majoritatea pertinente și uzuale. Dorim ca viața să ni se schimbe dar așteptăm ca ceva din exterior să producă acea schimbare: doctorul să ne ajute să redobândim starea de sănătate, câștigul la loto sau o posibilă moștenire să ne scape de datorii iar noul job să vină cu multe satisfacții.

Nici măcar nu conștientizăm că toate aceste “rezolvări” nu depind de noi. Dar ce depinde de noi? Și care este “secretul” cu ajutorul căruia putem intradevăr aduce schimbări in viața noastră? Răspunsul acesta este cel mai simplu răspuns, dar cel mai veridic: gândirea noastră! Mă veți întreba: “cum ar putea gândirea mea să mă scape de griji, stres, săracie sau chiar boală?”. Și despre asta vreau să vorbim astăzi! Despre boală!

Vă propun un evercițiu foarte simplu: închideți ochii și imaginați-vă pe cineva in fața voastră care mănâncă o lămâie, o lămâie foarte acră; ce simțiți?

Amintiți-vă ce ați simțit atunci când iubitul/iubita, soțul/soția v-au spus primul “te iubesc!”… Imaginați-vă că primiți un telefon și de la celălalt capăt al firului cineva vă dă o veste îngrozitoare…

Ce ne spun toate aceste exemple? Vor să ne spună că un simplu cuvânt sau gând…pot produce schimbări, reacții în corpul nostru.

Imaginați-vă acum toate situațiile stresante din viața noastră, care produc reacții de care nici măcar nu suntem conștienți, perpetuate o bună vreme. Cum credeți că reacționează corpul nostru?

Efectul minții asupra sănătății este direct și conștient. Gradul în care ne iubim pe noi înșine ne face sau nu să mâncăm corect, să facem sport, să purtăm centura de siguranța, să dormim suficient, sa renunțăm la fumat și exemplele pot continua. Toate acestea, la un loc, determină în ce măsură ne pasă de propria viață și totodată reprezintă 90% dintre factorii care ne determină starea de sănătate.

Medicina modernă, prin intmediul medicamentelor, a ajuns să dețină o asemenea putere asupra anumitor boli, încât a uitat de forța inegalabilă din lăuntrul oricărui pacient. Raportată la întreaga istorie a medicinii, de la cea tribală până la cea occidentală inițiată de Hipocrat, a fost întodeauna imperios necesar să se intervină asupra bolii prin intermediul minții pacientului. Unde s-au pierdut toate aceste informații? Și de ce medicina contemporană neagă cu vehemență acest adevar? Dr. Franz Alexander spunea: “faptul că mintea domină trupul, deși neglijat de biologie și de medicină, reprezintă cel mai fundamental lucru pe care-l cunoaștem despre procesul vieții”.

Să revenim la schimbările ce au loc in corpul nostru atunci când gândim într-un anume mod. V-ați imaginat situații de viață stresante și supărătoare și corpul nu a întârziat să reacționeze: palmele transpiră, inima bate mai tare, salivăm mai intens sau deloc, apare senzația de leșin sau chiar “fluturi” în stomac. Asta este ceea ce trăim la nivel fizic, pe moment și palpabil. Dar credeți că organele noastre rămân neatinse? Credeți că sunt imparțiale? Răspunsul corect este: nu! Corpul nostru răspunde unitar și de fiecare dată, raspunde la orice percepție personală asupra situațiilor de viață. Cum gândești tu atunci când cineva sau ceva produce o suferință in viața ta? Urmarește-ți gândurile de fiecare dată sau chiar notează-le într-un jurnal. Conștientizează modul în care corpul tău răspunde! Apoi înlocuiește gândurile disfuncționale cu altele noi, pozitive și funcționale. Stă în puterea noastra să facem asta, așa cum alegem să ne tundem părul când a crescut prea mult sau când alegem să ștergem praful din casă. Pentru început poate fi greu dar nu imposibil. Greu…pentru că preț de zeci de ani am fost învățați să funcționăm altfel. Greu…pentru că atunci când am fost bolnavi am urmat o rețetă dar am uitat să ne întoarcem privirea în lăuntrul nostru și să ne întrebăm: “ce mesaj vrea să-mi transmită această boală? Ce trebuie să schimb în viața mea?”. Încearcă să răspunzi la aceste provocări și vei vedea cum viața ta se schimbă.

Vă aștept în numărul viitor cu informații despre “mesajul ascuns al bolii, izvorât din inconștient”.

Aurelia Macavei

psihoterapeutfeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou