7 sfaturi pentru a evita toxiinfectia alimentara

La doctor pe tocuri

7 sfaturi pentru a evita toxiinfectia alimentara

Urmeaza un sezon al petrecerilor si al meselor imbelsugate. Daca atunci cand mananci acasa sau in familie riscul de a dezvolta o toxiinfectie alimentara este redus, cand mergi la petreceri, in baruri si restaurante sau la diverse persoane necunoscute acasa, exista sansa ca unele alimente sa nu-ti pice tocmai bine…

De Craciun sau in prima zi din Anul Nou sectiile de urgente ale spitalelor sunt foarte aglomerate, tocmai din cauza exceselor alimentare sau a toxiinfectiilor.

Iata mai jos cum poti actiona cand ai o astfel de problema:

1. Acasa este usor sa fii atenta la igiena, la depozitarea alimentelor si la data lor de expirare. Cand mergi insa in vizita este mai dificil! Intotdeauna arunca un ochi in bucataria gazdei – daca totul este luna, iar frigiderul arata impecabil, probabil ca nu exista riscuri. In restaurante este mai complicat, insa ar fi bine sa mergi doar in locuri elegante, aglomerate si unde toata lumea mananca.

2. Nu uita sa te speli intotdeauna pe maini inainte de a gati, sa speli foarte bine fructele si legumele si sa decongelezi carnea in frigider sau in cuptorul cu microunde, nu sub jet de apa calda. Cand mergi in vizita, priveste cu atentie farfuriile – sa fie foarte curate – si spala-te pe maini!

3. Daca intre 2 si 48 de ore de la o masa apar stari de rau, dureri de cap, ameteli, greata, dureri abdominale, febra, este posibil sa fi facut o toxiinfectie alimentara. Cel mai bine te adresezi medicului, mai ales daca simptomele sunt grave.

4. Nu lua medicamente imediat ce apar aceste simptome! In prima zi este de evitat sa iei pastile contra varsaturilor sau diareei, pentru ca organismul trebuie sa elimine toxinele.

5. Nu ai voie sa mananci nimic timp de 12 ore de la primele manifestari ale infectiei. Bea foarte multe lichide – apa si ceaiuri neindulcite – pentru a nu te deshidrata, insa evita orice fel de aliment.

6. Dupa primele 12 ore (chiar 24 daca rezisti!), mananca alimente usoare, dietetice: orez fiert fara sare, banane, paine prajita, supe slabe din legume, paste integrale fierte cu putina branza de vaci.

7. Este contraindicat sa consumi in aceasta perioada (chiar daca aparent nu mai esti bolnava!) carne de orice fel (pui, peste, porc, vita), oua, lactate (lapte, iaurt).

Daca starea proasta continua mai mult de 2 zile, ai pete rosii pe piele, faci febra mare (peste 39) si ai scaune cu sange trebuie sa mergi de urgenta la medic. Uneori toxiinfectia alimentara poate fi foarte grava si poate degenera.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou