6 investigații medicale pe care fiecare femeie trebuie să le facă

La doctor pe tocuri

6 investigații medicale pe care fiecare femeie trebuie să le facă

Cheia unei vieți fericite, ferite de griji, este prevenția. Să previi înseamnă să înțelegi că sănătatea ta poate deveni fragilă doar atunci când nu îi acorzi atenția cuvenită.

Cancer de col uterin, de sân, ovarian sau de endometru – cu siguranță cunoști cel puțin o persoană care se confruntă sau s-a întâlnit cu unul dintre aceste diagnostice. Să conștientizezi că fiecare femeie prezintă un oarecare risc în dezvoltarea acestor boli este primul pas în a investi preocupare constantă pentru sănătatea ta.

● “Mie nu mi se poate întâmpla!”

● “Investigațiile medicale de prevenție sunt costisitoare și irelevante!”

● “Mă cunosc destul de bine – când am o problemă de sănătate sunt prima care își dă seama de ea!”

● “Nu am cazuri cu afecțiuni grave în familie – probabilitatea ca eu să dezvolt una este infimă.”

● “Niciuna dintre prietenele mele nu face astfel de investigații. Eu de ce aș avea nevoie?”

O abordare de tipul “ce nu știu nu-mi poate face rău!” nu este doar nepotrivită atunci când vine vorba de sănătate, ci, mai ales, cât se poate de riscantă.

Dacă și tu ai gândit cel puțin o dată în viață în ton cu asumpțiile de mai sus, prin cele ce urmează să-ți povestim îți vei schimba, cu siguranță, viziunea asupra investigațiilor medicale de prevenție și beneficiilor lor.

Ce spun statisticile despre riscurile la care suntem expuse?

Pentru că, de cele mai multe ori, afecțiunile grave au ca simptom durerea doar când sunt într-un stadiu avansat, absența ei pare un motiv suficient de bun să nu apelăm la investigații medicale, ignorând, astfel, îngrijorările și riscurile la care suntem expuse.

Un alt factor care ne ține departe de programele medicale de prevenție este istoricul familial “curat”. Cele mai multe dintre noi suntem tentate să credem că, dacă în familia din care provenim nu s-au înregistrat cazuri de afecțuni grave – cum este cancerul de sân sau cel ovarian – probabilitatea de a dezvolta tocmai noi astfel de boli este redusă.

Ce spus statisticile despre aceste presupoziții?

❏ Aproximativ o treime din femeile din lume se vor confrunta la un moment dat în viață cu diagnosticul de cancer;

❏ Trei sferturi din femeile depistate cu cancer la sân nu au în istoricul familial cazuri cu această afecțiune;

❏ Cancerul de sân apare la 1 din 8 femei, însă el poate fi vindecat în proporție de până la 94%, atunci când este diagnosticat în fază incipientă;

❏ Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani;

❏ Pentru că are simptome atipice, doar 19% din cazurile de cancer ovarian sunt descoperite la început. Totuși, atunci când el este depistat la timp prin controale periodice, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire după 5 ani de 90%;

Spune-mi ce vârstă ai ca să-ți spun ce investigații periodice ar trebui să faci!

Pentru femei fiecare vârstă aduce cu sine, dincolo de frumusețea ei, și câteva riscuri specifice pentru sănătatea lor.

A crede că tinerețea este o umbrelă care te protejează în dezvoltarea unor boli, uneori grave, este, din start, o asumpție greșită. La polul opus, a crede că, odată ajunsă la maturitate fără “incidente” medicale deosebite, nu prezinți riscuri pentru dezvoltarea lor pe parcurs, este, din nou, o abordare eronată.

Ce investigații ar trebui să faci și cum ar trebui ele incluse în calendarul tău anual în funcție de categoria de vârstă în care te încadrezi, îți povestim în continuare, pe scurt.

Femeile cu vârsta până în 30 de ani ar trebui sa ia în calcul realizarea următoarelor investigații și analize medicale:

❏     Prevenția afecțiunilor ginecologice: anual ar trebui să mergi la o consultație ginecologică, însoțită de o ecografie transvaginală și să realizezi analizele de bază: testul Babeș-Papanicolau și examenul de secreție vaginală.

❏     Prevenția cancerului de sân: efectuează anual o consultație senologică la ginecolog și o dată la 3 ani, investighează sănătatea sânilor tăi printr-o ecografie mamară.

Pentru femeile cu vârsta între 30 și 40 de ani se păstrează lista investigațiilor anuale, la ea adăugându-se, însă, și ecografia mamară care devine anual obligatorie după trecerea pragului de 30 de ani.

Tot pentru această categorie de vârstă este recomandată realizarea testul HPV la fiecare 3 ani – acest test detectează virusul Human Papillomavirus, ce provoacă peste 98% din cancerele de col uterin.

După 40 de ani pe lista investigațiilor apare și mamografia – cea mai importantă investigație în diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare. Importanța realizării acestei investigații este cu atât mai mare cu cât introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalității prin cancer de sân cu 30%!

Rezervă-ți timp pentru tine, fă-ți anual un calendar în care să-ți notezi analizele și investigațiile medicale pe care trebuie să le faci și monitorizează-ți consecvent starea de sănătate. Să previi înseamnă să te salvezi. Fii sigură că ești bine!

Află mai multe despre programele de prevenție pentru sănătatea femeii pe   http://www.donna-medicalcenter.ro/

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou