5 recomandari dietetice in cazul sindromului premenstrual

La doctor pe tocuri

5 recomandari dietetice in cazul sindromului premenstrual

Termenul de sindrom premenstrual este folosit pentru a descrie numeroase simptome care afecteaza organismul feminin in a doua jumatate a ciclului menstrual. Femeile prezinta o sensibilitate excesiva, manifestata cu cel putin 3 zile si cel mult 2 saptamani inainte de menstruatie.

Peste 150 de simptome au fost atribuite sindromului premenstrual, desi majoritatea femeilor sufera doar din cauza catorva. Cele mai comune simptome fizice si psihologice sunt: anxietate, iritabilitate si oscilatii de stare; balonarea abdomenului; sensibilitate la nivelul sanilor; retentie de lichide; apetit ridicat si pofta pentru dulciuri.

Factori de risc ce nu pot fi controlati:

  • antecedente in familie a existentei acestui sindrom (mai exista si alte membre ale familiei afectate)
  • deficienta de vitamina B6, calciu si magneziu
  • varsta (sindromul este mai frecvent in deceniul 3 de viata, iar simptomatologia este, de asemenea, mai agresiva)
  • antecedente de tulburari mentale, anxietate sau depresie; acestea constituie un important factor de risc pentru dezvoltarea sindromului disforic premenstrual.

Avand in vedere ca numarul persoanelor ce sufera de sindrom premenstrual este in crestere, in mare parte din cauza schimbarilor de dieta, atentia la dieta este cruciala.

Dr. Guy Abraham, specialist in SPM ( sindrom premenstrual), sustine ca 90% din femei raspund la un program nutritional.

Iata cateva recomandari:

1. Reduceti consumul de sare, deoarece duce la retentia de lichide si la cresterea in greutate.

2. Reduceti consumul de zahar rafinat care duce la simptome psihologice.

3. Reduceti consumul de grasimi si proteine.

4. Reduceti consumul de bauturi care contin cofeina sau teina ( cafea, ceai, cola) si de alcool, care agraveaza simptomele psihologice.

5. Pentru a stimula eliminarea toxinelor, cresteti consumul de fibre, mancand multe legume verzi, cu frunze si leguminoase.

Dintre suplimentele ale caror beneficii au fost constatate fac parte: uleiul de primula, vitaminele B ( in special B6) si vitaminele C, D, E, calciul (1200 mg zilnic) si magneziul (reduc starile de iritabilitate, oboseala, depresie).

“Uleiurile de peste si cele de seminte de in sunt eficiente, dar stafidele negre si uleiul de limba-mielului ar fi mai eficiente, deoarece persoanele afectate de SPM nu pot transforma acidul linoleic si gama-linoleic”, sustine Denise Whichello Brown, autoarea cartii “Aromoterapia- terapie prin uleiuri esentiale”.

De asemenea, este esential sa reduceti stresul- aromoterapia este o modalitate minunata de relaxare.

Faceti exercitii usoare, cum ar fi yoga, inotul si mersul pe jos, care reduc tensiunea, imbunatatesc circulatia si previn retentia de lichide.

De retinut!

Nu exista un tratament care sa fie eficient pentru toate femeile, de aceea se recomanda o colaborare stransa intre paciente si medici care, astfel, sa permita tatonarea mai multor posibilitati de terapie pana la gasirea celei potrivite pentru fiecare femeie in parte.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou