5 intrebari si raspunsuri despre cancerul de col uterin

La doctor pe tocuri

5 intrebari si raspunsuri despre cancerul de col uterin

Cancerul de col este o afectiune maligna a celulelor de pe suprafata colului (partea inferioara a vaginului). In faza de debut, cancerul nu da simptome, dar poate da sangerari sau secretii atipice. In fazele mai avansate apar: durere in zona pelviana si chiar de spate, precum si umflarea picioarelor.

Iata raspunsurile celor mai frecvente intrebari legate de acest tip de cancer.

1. Cum se poate preveni cancerul de col uterin?

Examenul citologic al colului uterin (prin testare de laborator Babes Papanicolau) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potentialul de a evolua spre cancer.

Riscul aparitiei cancerului de col scade atunci cand femeile sunt examinate periodic, in cadrul programelor de depistare precoce. Cu toate acestea, depistarea precoce nu poate preveni infectia cu HPV si nici nu poate identifica toate leziunile.

Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, aceasta fiind principala masura prin care prevenim infectia, asigurand un grad mare de protectie.

2. Ce este Testul Babes Papanicolau?

In timpul unui test Papanicolau, celulele sunt razuite sau periate de la nivelul colului si preparate pe o lamela care va fi examinata microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificarilor care pot indica un cancer de col.

3. Care este tratamentul dupa diagnosticare?

Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.

Tratamentul chirurgical cuprinde metode conservatoare (cum este conizatia in carcinomul in situ) sau radicale – cea mai utilizata este histerectomia totala cu cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).

Radioterapia este o metoda de tratament de baza, fiind folosita ca tratament exclusiv, pre sau postoperator. Se utilizeaza iradierea externa (cu fotoni, folosind acceleratorul liniar sau aparatele de telecobaltoterapie) si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului). Pentru stadiile incipiente (IA, IB, IIA) radioterapia exclusiva si chirurgia au rezultate similare. Pentru restul stadiilor tratamentul este de obicei combinat radio-chirurgical.

4. Ce este HPV?

HPV este o abreviere comuna pentru un virus frecvent intalnit, virusul papiloma uman. Exista mai mult de 100 tipuri de HPV. Majoritatea sunt relativ inofensive, cum sunt de exemplu cele care determina verucile, frecvent intalnite la nivelul mainilor si picioarelor.

Aproximativ 30 tipuri de HPV afecteaza sfera genitala. In cazul celor mai multe dintre femei, propriul sistem de aparare al organismului va elimina virusul. Insa in cazul altora, poate evolua catre cancer de col uterin sau alte consecinte.

5. Ce pot sa fac pentru a scadea riscurile de a face o boala cauzata de HPV?

  • Discuta cu medicul. Este una din cele mai bune surse de informare pe care le ai.
  • Testeaza-te. Depistarea timpurie a celulelor anormale de la nivelul colului uterin este elementul cheie. A
  • Trateaza-te. Daca ai fost diagnosticata cu o boala cauzata de HPV, consulta medicul in privinta tratamentelor disponibile.


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou