4 situatii in care se recomanda contraceptia de urgenta

La doctor pe tocuri

4 situatii in care se recomanda contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta este o metoda de contraceptie, care se poate folosi dupa ce contactul sexual a avut loc; se mai numeste si contraceptie post-coitala; contraceptia cu pilule folosita in urma cu 10-15 ani se numea contraceptia “de a doua zi”.

Actioneaza in principal prin blocarea ovulatiei si/sau prin alte mecanisme care impiedica nidarea (modifica motilitatea trompelor uterine, modifica reactivitatea endometrului). Nu intrerupe evolutia unei sarcini deja aparute.

Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit. Ea nu trebuie folosita cu regularitate in locul altor metode.

Riscul mediu de aparitie a unei sarcini dupa un contact sexual neprotejat este de 8%; dupa folosirea contraceptiei de urgenta acest risc scade la 2%). Eficienta este cu atat mai mare, cu cat metoda se foloseste mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Orice femeie poate folosi contraceptia de urgenta, cu conditia de a nu fi deja insarcinata.

Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

Riscul de a ramane insarcinata, depinde de ziua de ciclu menstrual in care se afla pacienta. Studiile au arata ca riscul de sarcina creste de la 8% cu 5 zile inainte de ovulatie la 36% in ziua ovulatiei. Utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 75%.

Desi, unele preparate hormonale utilizate in contraceptia de urgenta (cu exceptia estrogenilor, Mifepristonei si Danazolului) se gasesc in farmacii putand fi achizitionate si fara prescriptie medicala, atitudinea cea mai prudenta in cazul unui contact sexual neprotejat cand o sarcina nu este dorita, este adresarea spre un cabinet de planificare familiala sau obstetrica-ginecologie. Scopul acestui consult este atat excluderea unei sarcini deja constituite (din timpul lunii precedente), alegerea metodei contraceptive postcoitale optime si cu cele mai putine efecte adverse cat si consilierea in privinta adoptarii unei metode contraceptive pe termen lung.

Cand se recomanda contraceptia de urgenta?

1. Cand femeia a avut un contact sexual neprotejat.

2. Femeia a avut un contact sexual impotriva vointei ei.

3. Femeia utilizeaza o metoda de contraceptie, dar aceasta a esuat; de exemplu: prezervativul s-a rupt, diafragma a alunecat din vagin inaintea celor 6 ore, DIU a fost expulzat, pilulele au fost varsate la mai putin de 1 ora dupa administrare.

4. Femeia nu a utilizat corect metoda de contraceptie; de exemplu: a ramas fara pilule sau a uitat sa le ia, a intarziat administrarea unei noi doze de contraceptiv injectabil, a facut spalatura vaginala la mai putin de 6 ore dupa folosirea unui spermicid.

Important!

Contraceptia de urgenta NU te protejeaza contra infectiilor cu transmitere pe cale sexuala. Prezervativul ramane singura metoda eficienta de protectie contra acestui tip de boli.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou