4 intrebari si raspunsuri despre sterilizare

La doctor pe tocuri

4 intrebari si raspunsuri despre sterilizare

Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere.

Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere.

1. Ce presupune sterilizarea?

Sterilizarea impiedica intalnirea dintre ovul si sperma. Acest lucru este posibil prin blocarea trompei uterine (care poarta ovulul de la ovar catre uter) in cazul femeilor sau a canalului deferent (canalul care poarta sperma de la testicule catre penis) in cazul barbatilor.

Sterilizarea la barbati

De obicei, sub o anestezie locala, se face o taietura mica in pielea scrotolui. Canalul deferent este taiat, legat si izolat cu ajutorul caldurii. Operatia dureaza aproximativ 15 minute si poate fi efectuata intr-o clinica sau intr-un spital, fara sa fie nevoie de internare.

Vasectomia este foarte eficienta – aproximativ 1 din 2000 din cazurile de sterilizare masculine este nereusit.

Sterilizarea la femei

Sub o anestezie locala sau o anestezie generala usoara, se face o incizie in partea de jos a abdomenului. Trompa uterine este stransa, sau legata sau blocata, de obicei cu agrafe.

Sterilizarea este nereusita pentru una din 200 de femei. Metoda prin legare este mai eficienta.

Femeile care vad sterilizarea ca pe o posibila optiune, ar trebui sa fie informate in legatura cu alte metode contraceptive de lunga durata, care sunt la fel de eficiente sau chiar mai eficiente decat sterilizarea.

2. La cat timp dupa sterilizare puteti renunta la celelalte metode contraceptive?

Femeile trebuie sa foloseasca contraceptia pana la patru saptamani dupa operatia de sterilizare.

Barbatii ar trebui sa utilizeze contraceptia dupa vasectomie pana un test de sperma va demonstra ca nu mai este nevoie. Acest test se face de obicei la opt saptamani dupa vasectomie.

3. Aceasta metoda se poate aplica pentru oricine?

Sterilizarea este o metoda recomandata doar femeilor si barbatilor care sunt siguri ca nu isi (mai) doresc copii. Aceasta este o metoda permanenta.

Nu ar trebui sa luati in calcul sterilizarea daca sunteti nesiguri, sunteti stresati (de exemplu, dupa nastere, pierderea unei sarcini sau avort) sau daca treceti printr-o criza relationala sau familiala.

Studiile au demonstrat ca multi dintre barbatii si femeile care au recurs la sterilizare inainte sa implineasca 30 de ani regreta alegerea facuta, nu pot sa aiba copii sau nu sunt implicati intr-o relatie.

4. Unde se practica sterilizarea?

Sterilizarea se poate face in departamentele de contaceptie ale clinicilor, in clinicile care au ca specializare sanatatea sexuala sau medicina generala.

Sterilizarea chirurgicala nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Decizia asupra metodei anticonceptionale potrivite trebuie sa fie luata impreuna cu medicul. El este cel care va face evaluarea starii de sanatate a persoanei si va decide asupra situatiilor speciale, a conditiilor deosebite sau a contraindicatiilor.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou