3 informatii utile despre mamografie

La doctor pe tocuri

3 informatii utile despre mamografie

Una din opt femei este diagnosticata in timpul vietii cu cancer de san. Daca aceasta afectiune este depistata precoce se vindeca in 90% din cazuri.

Iata cateva informatii utile.

1. Ce este mamografia?

Mamografia este o examinare radiologica a sanului. Se foloseste pentru depistarea si diagnosticarea oricarei formatiuni tumorale (chiar de cativa milimetri) sau a tesutului mamar prea dens. Cand tesutul mamar este dens, mamografia se asociaza cu o ecografie a sanilor, pentru a elimina orice suspiciune privind existenta vreunui nodul.

Mamografia prezinta un risc mic de iradiere. Se fac de obicei doua incidente: supero-inferioara si medio-caudala, sanul este comprimat usor intre doua placi de plastic. Procedura nu este dureroasa, pacienta simtind un usor disconfort in momentul presarii sanului. Pentru a reduce disconfortul, mamografia nu trebuie efectuata imediat inaintea menstruatiei, in timpul sau la scurt timp dupa menstruatie. In aceasta perioada sanii sunt mai tensionati. Intreaga procedura dureaza aproximativ 20 minute.

2. De ce ecografie si nu mamografie?

Densitatea sanului este data de grasime si tesutul fibroglandular.

Ecografia este recomandata femeilor tinere (sub 40 ani), deoarece la acestea predomina tesutul fibroglandular. Informatiile pe care le putem obtine efectuand o mamografie sunt foarte putine, deoarece tesutul fibroglandular este mai bine dezvoltat, iar detectarea modificarilor pe mamografie este dificila.

Dupa varsta de 40 ani se recomanda mamografia, deoarece dupa aceasta varsta tesutul fibroglandular isi reduce dimensiunile, fiind inlocuit de grasime. Aceste schimbari fac mamografia mai usor de interpretat.

Mamografia este indicata si femeilor sub 40 ani care prezinta antecedente familiale de cancer de san si cancer de ovar.

3. Cate tipuri de mamografii exista?

  • Mamografia laser prin CT

Aceasta tehnica medicala imagistica foloseste energii laser linga regiunea infraroie a spectrului, pentru a detecta angiogeneza in tesutul sinului. Este o imagistica moleculara optica pentru hemoglobina oxigenata si nonoxigenata. Tehnologia foloseste laser similar cu razele X din CT. Un detector laser masoara intensitatea energiei la trecerea prin tesuturi, iar datele sunt colectate pe masura ce detectorul se misca pe sin determinind o imagine tomografica. Imaginile arata distributia hemoglobinei in tesut si poate detecta zonele de angiogeneza care inconjoara tumorile maligne, care stimuleaza angiogeneza pentru a obtine nutrienti.

  • Mamografia digitala

Este o forma specializata de mamografie care foloseste receptori digitali si computer in locul razelor X pentru a examina sinul. Semnalele electrice pot fi citite pe ecranele computerelor, permitind manipularea imaginilor si observarea mai clara de catre medic a rezultatelor. Poate fi in cimp punctat pentru biopsie sau cimp larg pentru evaluare. Pentru biopsie este nevoie si de ghidaj echo sau RMN. Eficacitatea acestei tehnici este comparabila cu metoda cu raze X traditionala, desi iradierea este redusa si poate conduce la mai putine reexaminari. Este o tehnologie NASA folosita mai initi pentru telescopul Hubble.

  • Xeromamografia

Este o metoda fotoelectrica de a inregistra razele X intr-o imagine format ape o placa suflata metalic, folosind pulsuri fotonice de energie mica, timp lung de expunere si tratare chimica a placii. A fost dezvoltata in 1960 si este folosita pentru imagistica tesutului moale.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou