2 tipuri de contraceptie de urgenta si beneficiile lor

La doctor pe tocuri

2 tipuri de contraceptie de urgenta si beneficiile lor

Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, metodele contraceptive secundare (sau contraceptia postcoitala) trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

Contraceptia de urgenta nu trebuie utilizata de rutina, utilizarea lor este recomandata in urmatoarele situatii:

  • in cazul unui contact sexual neprotejat, intamplator, agresiune sexualain cazul esecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala), expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin, erori in calculul perioadei permise din cadrul abstinentei periodice.

Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta: pilula de a doua zi si dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul.

1. Pilula de a doua zi

Pastilele contraceptive de urgenta (sau pastila de a doua zi) sunt preparate hormonale pe baza de estrogeni si/sau progestative (hormoni) cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Trebuie administrate pe cale orala in primele 3 zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Prima doza se ia cat mai repede dupa contactul sexual. A doua doza se ia la 12 ore dupa prima.

Beneficii:

Pilula de a doua zi este eficienta in proportie de 95% luata in 24 de ore dupa contactul sexual, 85% dupa 25-48 ore si 58% dupa 49-72 ore. De aceea, trebuie luata cat mai repede posibil. Dintre progestativele utilizate ca si contraceptie secundara, ulipristalul acetat este in studiu pentru potentialul beneficiu terapeutic in fibroamele uterine.

2. Dispozitivul intrauterin

Exista sub mai multe forme comerciale – sterilet din cupru sau care contine si progestariv etc. Se monteaza in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maxim 5 zile dupa ovulatie.

Mod de actiune: cuprul este toxic pentru spermatozoizi. De asemenea, atat cuprul, cat si progestativele din dispozitiv determina modificari la nivelul endometrului, creand conditii nefavorabile dezvoltarii unei sarcini.

Desi este metoda cea mai eficienta, este si cea mai putin folosita, pe de o parte Din cauza lipsei de informare in acest sens si a faptului ca montarea lui se face numai de catre un medic specialist, iar pe de alta parte din cauza riscului de boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica si de hemoragii abundente.

Beneficii:

Este eficient in proportie de aproape 100%. Poate fi fixat pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Metoda dispozitivului intrauterin poate fi folosita in continuare ca metoda contraceptiva. Scade riscul de cancer endometrial. Studii recente arata ca persoanele care utilizeaza dispozitive intrauterine timp indelungat, sunt protejate de cancerul de col uterin.

Nu uita!

Este recomandat consultul de specialitate (ginecologic) pentru oricare dintre tipurile de contraceptie.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou