10 sfaturi pentru sanatatea ta vaginala

La doctor pe tocuri

10 sfaturi pentru sanatatea ta vaginala

Pe langa o toaleta intima exagerata si agresiva, mucoasa vaginala mai poate fi afectata si de catre alt gen de excese, precum actele sexuale prea violente sau prea frecvente.

Traumatismele mecanice puternice pot genera lezari pelviene, uneori cu implicatii serioase si asupra integritatii peretelui vaginal. Sunt frecvente imbolnavirile produse de catre iritatii si uscaciunea vaginala. La femeile tinere, suferintele vaginale sunt provocate si de tehnicile contraceptive (diafragma, spermicidele). Un loc semnificativ il ocupa bolile cu transmitere sexuala. Utilizarea unor antibiotice poate destabiliza flora vaginala normala si poate favoriza aparitia unor boli fungice. La randul lor, dezechilibrele hormonale pot sa determine aparitia unor simptome neplacute. In ciuda faptului ca vaginul este o structura cu o mare flexibilitate, un eveniment precum nasterea constituie un prilej in care pot aparea lezari ale fibrelor musculare din peretii sai.

1. Vulva si vaginul trebuie spalate cu apa si sapun (bland) o data pe zi. O data pe zi este suficient! Excesul distruge flora naturala si creste riscul infectiilor.

2. Evita spray-urile, lotiunile si deodorantele. Unele tampoane si servetelele umede pentru copii, pe care multe femei le folosesc pentru igiena intima, pot duce la iritatii. Nu folosi permanent tampoane. Tampoanele interne se folosesc doar trei-patru zile pe luna in perioada cand fluxul menstrual este abundent. Tampoanele externe doar cel mult 10 zile din luna, in perioada in care secretiile vaginale sunt mai abundente. In restul timpului chilotul curat, din bumbac sau alte fibre naturale este tot ceea ce ii trebuie.

3. Din fata in spate. Aceasta este sensul corect al utilizarii servetelelor. Daca te stergi dinspre anus spre vulva, muti bacteriile din spate in fata. Si nu e bine!

4. Urmareste-te. Evalueaza daca secretiile devin “altfel”. Daca isi schimba culoarea, mirosul, cantitatea. Orice femeie trebuie sa stie ca primul semn al unor suferinte ale aparatului genital feminin se traduc prin schimbarile ale mirosului si cantitatii secretiilor vaginale, mancarime persistenta sau durere in timpul actului sexual.

5. Daca banuiesti ca infectiile vaginale frecvente cu care te confrunti sunt corelate cu utilizarea diafragmei, spermicidelor sau prezervativului, opteaza pentru alte metode contraceptive, discutand cu medicul tau ginecolog.

6. Opteaza pentru lenjeria de bumbac si evita pantalonii foarte stramti.

7. In cazul in care mergi la inot, schimba in cel mai scurt timp costumul de baie ud.

8. Opteaza pentru prezervativ in situatia in care ai mai multi parteneri sexuali, pentru a te proteja de riscul bolilor cu transmitere sexuala, care favorizeaza infectiile vaginale.

9. Dupa un act sexual incearca sa urinezi, apoi spala vaginul cu apa calduta.

10. Limiteaza exercitiile intense precum mersul pe bicicleta sau echitatia (activitati care pot irita vulva).



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou