Xylitolul si sanatatea – cum sa diminuezi consumul de zahar

Estetica

Xylitolul si sanatatea – cum sa diminuezi consumul de zahar

Indulcitorul xylitol, o substanta 100% naturala, cu un aspect similar zaharului, avand de asemenea acelasi gust ca zaharul, este un excelent ajutor pentru sanatate. Cercetari din peste 40 de tari au demonstrat eficienta xylitolului in igiena orala, curatarea sistemului respirator, diabet, controlul greutatii, sanatatea oaselor sau sanatatea pielii.

Xylitolul are o lunga istorie, inceputa in anii 1800. Descoperit simultan de catre oamenii de stiinta din Germania si Franta (care au creat initial un sirop), xylitolul nu a fost comercializat decat dupa al II-lea razboi mondial, ca urmare a unui deficit de zahar in Finlanda. Devenind tot mai popular, oamenii de stiinta l-au studiat si au descoperit ca este metabolizat in sange fara sa afecteze nivelul insulinei. In anii 1960, xylitolul era deja utilizat in Europa si Japonia ca o alternativa a zaharului mai ales pentru diabetici. In 1963 a fost autorizat si in SUA.

Sanatatea orala

Indiferent de cat de mult si intens am peria dintii, gura va contine o flora bacteriana. Gura este spatiul perfect pentru bacterii: un loc intunecat, cald si umed. In fapt, este un loc unde mai mult de 600 tipuri de bacterii sunt continute si se simt „ca la ele acasa”. In timp ce majoritatea sunt inofensive, un anumit tip, Streptococcus mutans, este legat direct de producerea cariilor. Cum afecteaza aceasta bacterie dintii? Cand aceste microorganisme se hranesc cu zaharul si carbohidratii pe care noi ii mancam, metabolizeaza alimentele prin fermentatie. Acest lucru duce la producerea de acid lactic pe smaltul dur al dintilor. Chiar daca smaltul dintilor este cea mai dura substanta din corpul uman, el este dizolvat in timp de catre acidul produs, lasand dintii vulnerabili la carii.

sanatate orala

Guma de mestecat Spry

Lasat liber, Streptococcus mutans se va inmulti in acest mediu, combinandu-se cu resturile de zahar și formand o placa, iar aceasta se va lipi pe dinti. Daca placa nu se indeparteaza zilnic, ea se va acumula in timp ducand la formarea tartrului. Lupta cu Streptococcus mutans pare dificila, insa xylitolul face lucrurile simple. Structura sa chimica nu permite metabolizarea bacteriei, lucru care duce la o cantitate mai mica de acid in gura. Xylitolul nu permite aderarea placii la dinti, oprind astfel demineralizarea dintilor, chiar incurajand remineralizarea dintilor atunci cand exista deja carii formate. Sute de studii si teste clinice au certificat aceste efecte extraordinare.

Sanatatea sistemului respirator superior

Xylitolul poate preveni infectia din urechea mijlocie la copii prin oprirea cresterii bacteriilor in tubul care leaga urechea de nas. Aceasta este o veste minunata pentru parinti deoarece jumatate dintre copii sufera de cel putin o infectie dureroasa a urechii in primul an de viata. Cercetari efectuate la Universitatea Oulu (Finlanda), asupra 159 de bebelusi prin administrarea unui sirop de xylitol de cinci ori pe zi, au aratat ca indulcitorul a redus cu 30% numarul de infectii.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou