Mărul discordiei

Estetica

Mărul discordiei

Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai vanitos din ţară? Eu sau partenerul meu? Poate că mamele şi bunicile noastre nu şi-au pus această întrebare, dar în ziua de azi oglinda este cea care devine mărul discordiei!

Văzând cum femeia reuşeşte o ascensiune socială şi profesională (şi) cu armele frumuseţii, bărbatul declanşează bătălia pentru oglindă. Concurenţa se dă pe terenul saloanelor cosmetice şi de hairstyling, sălilor de fitness, centrelor de spa şi în sălile de aşteptare ale chirurgiei estetice. Se pare că EI au decis să nu mai piardă timpul şi să ignore prejudecăţile.

Reacţiile sunt contradictorii, adesea revoltate: bărbatul nu are ce căuta pe scena vanităţii! "De ce nu?!", şi-au zis încântaţi comercianţii. Sunt atâtea produse de îngrijire pe care i le putem vinde! Şi astfel au apărut, ca prin farmec, o multitudine de creme exfoliante, măşti, balsamuri, spume hidratante şi multe altele – toate pentru el! O nouă piaţă a fost creată. Bărbatul tradiţional pur şi simplu nu consuma destul.

De la produse şi servicii s-a ajuns la un nou stil de viaţă masculin, denumit generic metrosexualitate. În epoca metrosexualului, lucrurile se schimbă. Bărbatul modern îşi cere dreptul la vanitate, vrea să îi fie recunoscută frumuseţea, îi place să fie admirat.

Ce este anormal în dorinţa de a se aranja fără a i se lipi etichete precum "efeminat" sau "deviat". Până acum doamnele se plângeau de neglijenţa estetică a partenerilor… "Nu este în regulă, pentru că exagerează!", se aude din tabăra feminină.

Nu merităm oare un partener cel puţin la fel de îngrijit ca şi noi? Teoretic, viitorul sună bine, practic, un conflict latent răbufneşte în comportamente şi atitudini.

Se pare că în mintea multora (necuceriţi încă de vanitate) s-a fixat adânc o reprezentare a masculinităţii, una barbară şi întunecoasă. Vorba poporului: bărbatul trebuie să fie puţin mai frumos ca…noaptea! Atunci de ce strâmbăm din nas la bărbaţii neglijenţi, îi evităm şi îi criticăm? De cum se trece un anumit prag, încep reacţiile ostile, chiar dacă suntem cu toţii de acord că îngrijirea înseamnă mai mult decât apă şi săpun.

Cum stabilim ce e normal şi ce înseamnă prea mult? După numărul cutiuţelor cu cremă sau după cheltuielile la manichiură/pedichiură/masaj/sauna ş.a.? Şi dacă amintim de exagerări, oare doamnele şi domnişoarele sunt ferite de excesele vanităţii? De ce ne este, de fapt, frică de schimbarea în sine? Nu cred că se justifică o teamă de "concurenţă", diferenţele dintre sexe vor continua să existe şi să fie o parte a atractivităţii.
Într-un fel, balanţa se echilibrează. Ei aveau în principal puterea, iar femeia, frumuseţea, sau, ca în metafora doctorului John Gray, "bărbaţii vin de pe Marte, femeile de pe Venus". Dacă venusienele au acum mai multă putere, de ce nu ar avea şi partenerul propria doză de vanitate? Se uită frecvent că vanitatea masculină a fost prezentă pe scena istoriei din cele mai vechi timpuri, fiind îngropată de societate abia prin secolul al XX-lea, când s-a împământenit tiparul îngrijirii minimale.

Cât şi cum au voie bărbaţii să dea atenţie imaginii? Avem exclusivitate pe denumirea de "sexul frumos"? Dacă ne uităm mai de aproape, sunt multe asemănări. Ca să fim "valabili" în ochii celuilalt, preferăm să aratăm bine. Pentru a avea succes, o înfăţişare cel puţin plăcută este un punct de pornire. La fel ca şi noi, bărbaţii sunt supuşi de câtva timp presiunii mediatice.
Împreună am învăţat că, în epoca imaginii, ambalajul contează mai mult decât conţinutul şi că respectivul conţinut, plin de E-uri şi adaosuri artificiale, e mai preţios decât cel natural. Ei sunt de vină că frumuseţea interioară este privită ca un basm la care poţi cel mult să surâzi îngăduitor?

Într-o lume ideală, femeile şi bărbaţii şi-ar împărţi echitabil resursele sau măcar nu s-ar împiedica unul pe altul să ajungă la ele. Nu ne-ar deranja că şi ei investesc în imagine iar lor nu le-ar fi frică să accedem la propria putere.

Dacă vă aduceţi aminte, în mitul antic, mărul discordiei a stârnit un război nimicitor pentru că a dat prioritate frumuseţii, ignorând înţelepciunea. Vom face oare aceeaşi greşeală în ziua de azi?feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou