Vitaminele si mineralele din caise

Dieta&Fitness

Vitaminele si mineralele din caise

Caisele sunt foarte bogate in vitamine si minerale, intaresc sistemul imunitar si au mai mult caroten antioxidant decat orice alt fruct. De la caise se pot folosi fructul, miezul, semintele si florile.

Caisele contin 84-88% apa, 7-16% zaharuri, acizi (citric si malic), pectine, tanoide, proteine, celuloza, provitamine, saruri minerale, iar dintre glucide predomina zaharoza (aproximativ 6%), levuloza si glucoza.

Vitaminele si mineralele continute de caise sunt: vitamina A (o singura caisa de furnizeaza 2 mg de provitamina A pe care organismul o transforma in vitamina A), adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult; vitamina B si C, magneziu, fosfor (ajuta persoanele care sufera de pierdere de memorie), fier si calciu, fiind astfel un izvor de sanatate.


Vitamina A (caroten) din caisa ajuta copiii in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (acneea), protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare, imbunatateste vederea (pe cea nocturna in mod deosebit) si intareste sistemul imunitar.
 
Caisa se poate folosi pentru:

  • anemie: datorita continutului de fier care este binecunoscut pentru virtutile sale anti – anemice si care joaca un rol important in transportarea oxigenului catre organe si este un excelent regenerator al tesuturilor
  • insomnie: datorita continutului de calciu, sfatul specialistului este sa consumi peste zi cateva caise pentru a ameliora problemele cu somnul.
  • constipatie: datorita continutului de celuloza si pectina, acestea fiind foarte des folosite ca laxative usoare in problemele de constipatie. Consumata inainte de masa, caisa provoaca o reactie alcalina in interiorul organismului, care ajuta la digestie.
  • febra, eliminarea toxinelor: sucul proaspat de caise constituie un adevarat medicament natural atunci cand este folosit de catre bolnavi cu febra ridicata sau cu boli de piele. Daca este amestecat cu miere sau glucoza, acest suc este foarte racoritor pentru cei cu febra mare, contribuind si la eliminarea toxinelor din organism.
  • boli de piele: sucul de caise, aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, actioneaza eficient, amelioreaza si vindeca epiderma afectata.
  • cancer: samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturala de vitamina B17 (cunoscuta si sub denumirea de amigdalina). In general, semintele fructelor (mai putin citricele) contin aceasta substanta, care le confera un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistului dr. Ernest Krebs, consumul zilnic a 7-10 samburi acestor fructe previne aparitia cancerului.
  • probleme respiratorii: cunoscute si sub numele de alune amare, semintele de cais sunt folosite din timpuri stravechi de catre persoanele ce sufera de probleme respiratorii, precum astmul, bronsita, emfizema, respiratia grea sau tusea.

Chinezii foloseau fructele de la cais in diferite metode de tratament natural pentru prelungirea vietii, iar florile in scopuri de infrumusetare.

Samburele de caisa este bogat in proteine si acizi grasi – acid oleic si linoleic – si contine in proportie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca si uleiul de migdale. Uleiul extras din samburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, impreuna cu florile de cais, in special pentru produsele destinate tenului uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii sale de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, hranind-o si revitalizand-o.

Uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile prin mirosul sau placut.

Forum Mayra: "Plante medicinale".



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou